2023-11-26
今日星期日想chill住食個lunch ,諗起中環大館附近既La Parrilla, 兩個人就起行了.餐廳位於大廈既一樓. 入到去,環境帶着有情調嘅昏暗。位同位之間嘅距離好闊落。我哋坐咗係窗邊嘅高身枱位置。望住大館進餐,為呢一餐飯增添左文化氣息。每個Lunch set 包括餐前包,開胃菜,主菜,小食同飲品。餐前包:蒜蓉香草芝士包。麵包好鬆軟,有淡淡的蒜蓉香草味。加埋橄欖油同香醋一齊食,好開胃.Steak tartare:淡淡既調味醬唔會掩蓋牛肉嘅鮮味。牛肉他他新鮮,牛味濃郁。Melted provolone cheese: 喜歡食芝士嘅朋友不能錯過。芝士啱啱焗起做到長拉絲嘅效果。配埋脆脆嘅麵包一齊食啱晒。Catch of day: 今日係左口魚魚柳。魚質滑溜。有魚油香。魚皮煎得香脆。下面有啲紅黃椒同蕃茄做雜菜,醬汁酸酸may may,令人食慾大增。Hanger steak: 不嬲打邊爐時都好鍾意食封門柳。但平時食西餐比較少有封門柳選擇。難得呢度有就叫咗一份。叫咗三成熟。封門柳特色係牛味濃郁,比較少脂肪。牛柳上枱嘅時候係一條長木板上,上面有六款醬汁,牛柳再用鐵板放喺木板上面。渣渣聲,聽到
Hanger steak: 不嬲打邊爐時都好鍾意食封門柳。但平時食西餐比較少有封門柳選擇。難得呢度有就叫咗一份。叫咗三成熟。封門柳特色係牛味濃郁,比較少脂肪。牛柳上枱嘅時候係一條長木板上,上面有六款醬汁,牛柳再用鐵板放喺木板上面。渣渣聲,聽到都覺得開心。三成熟啱啱好,因為放喺鐵板上面都會再令牛扒煎熟啲。封門柳易切開唔un,肉汁豐富,牛味濃郁。
Garlic and parsley fries: 用新鮮薯仔炸,淡淡的鹽同香草味配埋薯條啱啱好。
Potato au gratin: 表面焗得脆脆地,薯仔切薄片,一層一層鋪起,有cream加埋一齊焗,入邊好軟熟。外脆內軟。
Ginger ale and Ginger beer: 呢兩杯餐飲都唔使特別加錢,平時出面比較少有。Ginger ale味道偏甜。ginger beer,夠氣,薑味重。
非常滿足的一餐。