2023-07-17 487 views
朋友有開心事想請食晚飯、叫我負責搵餐廳,受人所托要絞盡腦汁卒之比我搵到呢間意大利餐廳,佢哋個裝修和餐單都有花過心思、決定book位嚟食飯5 Course Menu▪︎CHAMPAGNE▪︎ > Gosset Extra Brut~帶青蘋果味、氣泡持續、酸度適中溫順易入口,配麵包芝士唔錯▪︎Balsamic Vinegar & Bread▪︎> 職員用餐車奉上自家製香脆麵包配特級初榨橄欖油,和3款分別是12、25同50年的意大利黑醋,點上芝士用匙羹盛載讓我們品嚐。年份淺的醋較香甜、50年的像醇酒般香濃。另有一小杯金箔黑松露魚籽醬蒸蛋、香嫩幼滑幾好▪︎APPETIZER▪︎ Half Brittany Blue Lobster Catalana> 火紅色賣相美豔精緻,以切碎龍蝦肉混合蕃茄、紫洋蔥、西芹粒和橄欖油放於龍蝦尾呈上,味道清香不膩▪︎PASTA▪︎Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns> 見餐牌有以開心果入饌的意粉覺得幾新鮮所以點嚟試。外型似水管的rigatoni係意式通心粉,口感好al dente,個汁係爽脆

5 Course Menu

▪︎CHAMPAGNE▪︎

▪︎Balsamic Vinegar & Bread▪︎

▪︎APPETIZER▪︎

▪︎PASTA▪︎

> 見餐牌有以開心果入饌的意粉覺得幾新鮮所以點嚟試。外型似水管的rigatoni係意式通心粉,口感好al dente,個汁係爽脆紅蝦粒、開心果加蒜蓉和橄欖油製成,個人嚐到蒜香多過果仁味,非常飽肚

▪︎MAIN▪︎

150g Hamachi Japan Fillet Gratin Oven Baked

> 以巨型熱黑鐵板出場、中間放著鰤魚,熱力令魚片滋滋作響油香四射,四邊角放著4款醬料用嚟點魚食~黑松露橄欖油/黑醋/香草橄欖油/辣椒油。魚身頗滑、較喜歡用黑醋伴食可以降油膩感

▪︎SIDE▪︎

▪︎DESSERT PLATTER▪︎
- Gelato Popsicle
- Tiramisu
- Chocolate Panna Cotta
- Pistachio Roll
- Vodka Lime Sorbet
- Assorted Chocolate

> 呢個甜品拼盤係打卡不二之選。個人心水tiramisu,各種食材味道平衡、有咖啡酒香cream的絲滑,朱古力奶凍口感細緻香濃,開心果捲口感香脆特別
Truffle Egg Custard
Hamachi Japan Fillet Gratin Oven Baked/Salad Cherry Tomato & Red Onion
DESSERT PLATTER
Chocolate Panna Cotta