2023-01-11 960 views
近排都喺長沙灣道返工,每日食晏都會同同事出去食lunch,今日喺長沙灣廣場試咗一間新開嘅日本菜,真係好好食,價錢又合理,即刻喺度推介一下。Mata Japanese Cuisine 地址喺長沙灣道833號長沙灣廣場3樓308號舖。餐廳嘅裝修好有格調,望落去好整潔好乾淨,門口一大個黑板寫住今日嘅菜式每樣嘢都係幾十蚊性價比好高。牛舌配白小町米飯 98元, 配菜有漬蘿蔔,四季豆,四片厚切嘅牛舌,牛舌非常入味,食落去牛肉味好香濃,口感比一般牛舌軟淋,配埋秘製嘅醬汁真係好好食,白飯飯味好香,蘿蔔酸酸甜甜特別開胃。日本吉列豚肉配擔擔麵 98元,呢個餐係我極力推介,首先吉列豬扒炸到金黃色,外面炸到好酥脆,而入邊嘅豬扒仲係好嫩滑好多肉汁,比一般日式炸豬扒店做得更加出色,一啲都唔會鞋口。另外擔擔麵都係出色之作,無論湯底同麵身都做得好好,麵食落去有咬口唔會太淋,湯底味道清香,整體配搭得啱啱好,成碗湯畀我飲曬。另外送咗塊曲奇餅又香又酥脆, 超級香濃嘅花生醬味道唔夠食仲可以外賣,$108 有8 塊幾十蚊嘅價錢食到咁好味嘅餸菜,我真係好欣賞,呢間餐廳我一定會經常幫襯。

牛舌配白小町米飯 98元,
日本吉列豚肉配擔擔麵 98元,

另外送咗塊曲奇餅又香又酥脆, 超級香濃嘅花生醬味道
唔夠食仲可以外賣,$108 有8 塊

幾十蚊嘅價錢食到咁好味嘅餸菜,
我真係好欣賞,呢間餐廳我一定會經常幫襯。
  • 吉列豚肉配擔擔面