2022-07-26
通常潮州嘢都會諗起大排檔打冷,如果同屋企人食/想坐得舒服啲可以嚟呢間駟馬拖車潮州飯店,觀塘同馬鞍山都有分店😄⭐前菜貢菜爽脆,唔算好咸,令人好開胃。⭐️ 滷水鵝片 $168鵝片切得厚薄均勻,肉嫩,油脂薄,而且相當入味,滷水味香,肉下有幾塊豆腐,吸盡肉汁嘅鮮味同滷水嘅精華。蘸點白醋🍾味道酸甜開胃😋⭐️九肚魚烙 $88用九肚魚整烙都係第一次見,幾特別,對比蠔餅,佢個漿更加煙韌,好似平時酒樓食薄撐嘅質地,係真係有種外脆內軟嘅感覺,兩邊煎得香脆,中間軟糯,另外配上九肚魚滑溜嘅口感,好有層次感。⭐️潮州沙茶牛肉炒河 $82 河粉先與雞蛋炒香鋪底,鑊氣十足,沙茶醬濃郁,令每條河粉都掛滿醬汁,面頭嘅牛肉鮮嫩軟腍,份量又多。⭐潮式椒醬肉 $58第一次食潮式椒醬肉,佢唔係淨係得肉,肉粒嘅數量唔多,主要係有好多豆腐乾同埋菜脯,仲有蝦米,提升香味,撈飯/麵食鹹度啱啱好,就咁食就過鹹啦。值得一提嘅係呢度嘅服務都唔錯,未諗到食咩嘅時候叫傾你推介一下,都真係用心推介🫶🏼
⭐前菜
貢菜爽脆,唔算好咸,令人好開胃。
⭐️ 滷水鵝片 $168
⭐️九肚魚烙 $88