2020-01-21 424 views
今日約左朋友黎到黃埔呢頭,就想食d小菜,飲返兩杯酒,傾下計咁,經朋友介紹下,就去左街市呢到,上到四樓,一行入去就有好幾間舖係到,共用一個大場地,但佢地都劃分得好清楚邊到打邊到,去到時,時間大約七點到,已經都有好多人下,可以話係full場咁濟,本來呢就諗住食一入去直行果間,但幾咁full下都唔知點好,而呢個時候永發既伙記就主動黎問我地幾多位,就係咁我同d朋友又無乜所謂,就揀左呢間“永發海鮮飯店”。先講環境,衛生程度ok,係街市頂樓都算ok,雖然多人,但又唔會話好焗,又唔會話特別好嘈,有d大排擋既感覺。餐牌上好多菜式都有,淨係腦海中諗起d常叫既菜式都有。咁佢始終都係海鮮飯店,伙記黎到時,見我地仲諗緊食乜好,都係到sd我地食佢地既海鮮,但無奈我朋友唔係咁好海鮮,所以我地都係叫返我地想食既野。三個人,點左個粟米魚炙羮,啫啫通菜煲,椒鹽九肚魚,蔥油雞半隻,同埋沙拉骨。“係到特別一讚就係,伙記係會因應我地點餐既情況,而推薦我地食咩,例如初初佢sell我地食蝦,我地唔好喇,佢再sell.我地食蟹,又例如最後點晒後,諗住叫多個菜時,佢見我地無乜肉,都會sell我地食沙拉骨,牛仔骨咁。”我覺得呢方面,十
餐牌上好多菜式都有,淨係腦海中諗起d常叫既菜式都有。
三個人,點左個粟米魚炙羮,啫啫通菜煲,椒鹽九肚魚,蔥油雞半隻,同埋沙拉骨。“係到特別一讚就係,伙記係會因應我地點餐既情況,而推薦我地食咩,例如初初佢sell我地食蝦,我地唔好喇,佢再sell.我地食蟹,又例如最後點晒後,諗住叫多個菜時,佢見我地無乜肉,都會sell我地食沙拉骨,牛仔骨咁。”我覺得呢方面,十分滿分,我比足11分佢,真係有認真從客人角度出發呢。
好喇講返d菜式,全部都不過不失,無一樣野係唔會食唔落口,全部都ok,若要姚小小野黎講,係葱油雞感覺差小小,唔夠入味,不過整體來說都係接受範圍以內。
成個場,我無認真數過,應該有三個店到,而呢間偠錢比價適中,但對於我同我朋友最為滿意係,酒水比較平宜。如果比我再黎,我諗都會再次幫襯佢地,我覺得係呢d地方食野最緊要夠舒適,同唔好咁焗,呢到就比到呢個感覺我。
三個人連埋酒水總消費$450,每人大約$150(其實係我地叫得多左,少一個餸就岩岩好,而家係好飽,好飽
2020-01-20
$150 (Dinner)