女朋友本身鍾意食日本嘢,適逢記念日搵咗間位於上環新開嘅居酒屋比個驚喜佢。呢度以木系設計為主,走型格高尚路線,環境看上比一般居酒屋更舒適。食材方面料理長會搜羅拍賣級别之頂級食材,每日都從日本新鮮直送,唔使飛日本都可以食到。坐低之後店員會幫大家用消毒噴霧清潔雙手,然後再遞上一條乾淨嘅熱毛巾比你抺手非常貼心。諗起以前細個同屋企人去酒樓食晚飯都有熱毛巾抺手,現在在香港應該絕跡了。🍶 清酒 - 清酒嚟之前會有十幾種杯子選擇,可以選擇自己鍾意嘅小杯品嚐。甜甜地好易入口,對於平時少飲酒嘅我都覺得唔錯,女朋友都好鍾意飲。🦪生蠔 $108隻北海道厚岸生蠔 - 肉質肥美,食落Creamy,加咗柚子酸汁味道更提鮮。🐚帆立貝 $58隻帆立貝厚肉,味道鮮甜。🐟深海池魚 $38件肉質肥美口感帶爽脆,食落味道鮮甜。🦐牡丹蝦 $88隻牡丹蝦蝦肉Q彈,味道鮮甜。🍲福岡和牛雜鍋 $288點咗個熱鍋,有椰菜、牛腩、白蘿蔔、豆腐等,湯頭清甜料都幾足。🐟吞拿魚下顎 $98三文魚就食得多,吞拿魚下顎第一次食,表面雖然焦黑咗平平無奇,但內裡非常惹味,有芥辣、胡椒和鹽,魚肉好滑,魚油豐富,作為下酒菜非常適合。🍝五卵卡邦尼烏冬 $19

🦪生蠔 $108隻
厚岸生蠔

🐚帆立貝 $58隻
帆立貝厚肉,味道鮮甜。

🐟深海池魚 $38件
肉質肥美口感帶爽脆,食落味道鮮甜。

🦐牡丹蝦 $88隻
牡丹蝦蝦肉Q彈,味道鮮甜。
帆立貝•深海池魚•牡丹蝦

🍲福岡和牛雜鍋 $288

🐟吞拿魚下顎 $98
吞拿魚下顎

🍝五卵卡邦尼烏冬 $198
呢個色彩繽紛賣相好靚,有明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽、紫菜等,先食咗個creamy嘅海膽先,然後再將溫泉蛋撈埋其他配料一齊食,每啖烏冬都掛晒卡邦尼嘅醬汁,口感煙煙韌韌,蛋味香滑濃郁,好好味呀。

🍧柚子雪葩 + 肺餅
最後食埋呢度冰涼柚子雪葩作甜品,我地都好滿足。

總結:用餐環境乾淨舒適,洗手間都好乾淨企理。服務好好,期間店員會主動幫你倒清酒,餐後會主動問客人食物啱唔啱食,有否需要改善嘅地方,我同女友都對整餐飯好滿意。

特別再讚呢度嘅服務,我地走嘅時候佢地都好有禮貌地幫忙主動按電梯門說再見,我以往嘅食帖真係好少會比到服務咁高分😂

2022-11-17
Type of Meal