2024-09-03 289 views
今日岩岩坐完船番黎香港,已經好肚餓,朋友即刻拉左我黎到離境大堂隔離既越式餐廳,裝修睇落四正,又有卡位,一於慢慢吃個湯河抖下先!錦麗生牛肉湯河粉,介紹話佢係Wall Street Journal譽為胡志明市最好吃既牛肉粉,名副其實!先講湯底,濃郁既牛骨香加上各種香料,好有層次,味道好清甜,係老火湯甘好飲!吃既時候可以加埋豆芽,九層塔,青檸汁,辣椒入湯底,會成為另一隻味道,好神奇!而河粉好彈牙,牛肉分量都唔少,怪唔得係最好賣既牛肉粉了!越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉好正好特別!先講湯底,好濃郁既蕃茄味,亦都好鮮甜!配上滿滿的蟹肉餅真係好正,鮮上加鮮!蟹肉餅好足料,見到一絲絲既蟹肉條,不過比較易散開,食既時候可以用匙羹連湯一齊食,正!同時亦配有扎肉,豆卜,蕃茄等,而檬粉彈牙而掛汁,整體好高質!特色小食拼盤包括有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、越式蒜蓉牛油雞翼、香茅豬扒。春卷金黃色既網皮包住爽彈的蝦肉,配上租辣醬好惹味!越式蔗蝦係將蝦滑包係甘蔗支上面製成,味道甜甜地好香口!雞翼同豬扒都做得唔錯。惹味牛肉法包,用左自家製豬肝醬配蛋黃醬,甜甜地都幾可口。配料有大量烤牛肉,肉鬆,酸蘿蔔,青瓜,青蔥,芫茜同青椒,法包既

惹味牛肉法包,用左自家製豬肝醬配蛋黃醬,甜甜地都幾可口。配料有大量烤牛肉,肉鬆,酸蘿蔔,青瓜,青蔥,芫茜同青椒,法包既香脆加上甜甜地既蛋黃醬,大量配菜,依個配搭都幾用心,食落好有層次而感覺又幾清新!唔錯!

整體黎講好滿意,最緊要野食正環境正,慢慢坐慢慢嘆,生活就係要甘寫意架麻!下次黎要再食佢個湯河!太正!