2025-01-10
今日過嚟灣仔呢邊做嘢,收工約埋friend諗住行吓利東街睇吓燈飾,睇完燈飾之後諗起呢度附近有間泰國嘢幾好食嘅,同埋都幾多位下就過咗黎食。過到嚟都幾多人,一樓已經爆曬棚,所以安排咗2樓嘅座位,2樓只有一台人,所以感覺比較靜同埋寬敞。我哋叫咗個菠蘿炒飯,鮮蝦炒金邊粉,再加個炸春卷。先講吓個菠蘿炒飯,個菠蘿炒飯係原隻菠蘿咁上嘅,肉鬆同埋腰果係另外上嘅,所以感覺非常user friendly,有啲人唔鍾意食肉鬆或者腰果,而我就鍾意食菠蘿炒飯加肉鬆,我覺得呢個感覺非常之奇妙,肉鬆鬆鬆脆脆咁加埋啲炒飯咁樣食係非常之好味。另外嘅鮮蝦炒金邊粉,一睇個圖就知呢個餸菜非常之吸引,炒金邊粉個面有個雞蛋網望住佢,啲蛋片撈埋金邊粉一齊食真係一大享受,仲可以溝埋啲花生碎一齊食添,真係令人垂涎三尺。跟住我哋叫咗個小菜炸春卷,個炸春卷用料十足,非常滿足,炸得好乾爽感覺係完全冇油,同埋煮埋佢個秘製醬料,食落口係同平時普通嘅春卷好大分別。食完之後買單非常實惠,性價比非常之高大件夾抵食,極力推薦大家可以嚟食吓,仲非常之近利東街一出地鐵站就到。#新泰東南亞餐廳
我哋叫咗個菠蘿炒飯,鮮蝦炒金邊粉,再加個炸春卷。
#新泰東南亞餐廳