2022-07-27
今次為左家姐生日專程book左瑰麗酒店staycation 本身試左兩個月就咁book The Butterfly Room🦋但都㩒唔到 唯有book 埋酒店 be in-house guest la 時間都唔係剩返好多可以揀 所以你地如果都用依個方法 同日訂埋最穩陣啦Book左1415都唔使早去 因為佢地都需要時間清潔 準時就可以 係門口望入去有三直排 空間都算大 加上採用落地玻璃令到整間餐廳好光猛Host 帶我地坐低左 簡單介紹menu 大概有3款大致係分飲唔飲酒 我地4個人揀左classic 之後有頁係Drink List 揀左The Butterfly (signature ) TW 1833 , Ginger Tea全部茶都係一壺有蠟燭座熱住上檯 可以不停加 餐廳蝴蝶擺設反而唔多 設計偏向自然柔和色調 另外碗碟上印有蝴蝶 就好似話比你聽因為甜品香味撲鼻 所以蝴蝶都忍唔住停留係碟邊一同品嘗咁首先上係Finger Sandwiches 一共有四款 由右至左 牛油果柚子蟹肉 黑松露蛋 青瓜魚籽配煙三文魚 大蝦沙律 認為食到柚子蟹肉係唔錯嘅開端 因為比較醒胃 而且麵包顏色都好特別 同
Host 帶我地坐低左 簡單介紹menu 大概有3款
大致係分飲唔飲酒 我地4個人揀左classic
之後有頁係Drink List 揀左
全部茶都係一壺有蠟燭座熱住上檯 可以不停加
首先上係Finger Sandwiches
一共有四款 由右至左 牛油果柚子蟹肉 黑松露蛋 青瓜魚籽配煙三文魚 大蝦沙律 認為食到柚子蟹肉係唔錯嘅開端 因為比較醒胃 而且麵包顏色都好特別 同埋口感好豐富 一層一層
Tomato with Parma ham soup❤️
依杯湯令我驚喜 諗左下點解又會上餐飲 介紹完原來係蕃茄湯 上面打左層泡沫 呷左啖 好濃蕃茄味 夾雜住Parma ham嘅鹹味 好好飲
小小英式甜品架令我賞心悅目 每件都唔馬虎❤️
Pastries and chocolate
2部甜品餐車一出場 真係按捺不住 當Host推到埋黎介紹有邊幾款 想款款都試
當中會見到有朱古力係左手邊 依款係榛子朱古力 一大粒重朱古力味又唔太甜 好值得試 餐廳外都可以買走 不過價位相對其他比較高 但依然值得買走
另外就係招牌拿破崙 餅皮酥脆 中間夾住滿滿奶油忌廉 簡直不停encore
💛 TBR果然係點都要試一次嘅下午茶 另外餐廳Hosts好好 會不停主動添茶 同收碟