2016-07-29
7月27日係吉地既生日,入左去大澳行個圈,之後出返東涌,但因為唔想係東薈城食野,所以去左隔離個商場睇下有冇下午茶食。但依度好多餐廳都唔做下午餐,最後我地入左依間 「民華餐廳」食快餐~我個人喜歡蕃茄湯底,所以叫左個蕃茄湯底叉燒通心粉,老公叫左個蕃茄湯底牛肉麵,之後我地2個都叫左凍檸茶少冰😊個蕃茄叉燒通心粉一到,即刻飲啖,雖然有少少蕃茄粒係度,但個湯底得個色,冇咩蕃茄味,再食啖通心粉,佢依隻係粉身偏幼,有點厚身的通心粉,同平時食個d有d唔同。哎落去唔太林,但我個人比較鐘意食軟飯,通心粉亦一樣,所以覺得有點硬...再夾舊叉燒食下,切得比較薄,哎落去,仲有叉燒味,唔會淡某某,而且唔靭,幾好。老公叫既蕃茄牛肉麵d牛肉唔靭,又甜,好好味😋仲有佢地個腸仔係烚熟而唔係煎,而且唔係cheap cheap 腸仔,所以食到腸仔既原味,有點咸咸地,但好輕微的,幾好味!加上厚多直上既牛油塗遍每一個角落,好有心機,好好味最bonus 既係個2杯凍檸茶完全冇澀味,唔知係我地好彩飲到第一轉茶,還是佢捨得用茶,唔會返沖再返沖!真係生日既快樂😁
但依度好多餐廳都唔做下午餐,最後我地入左依間 「民華餐廳」食快餐~ 我個人喜歡蕃茄湯底,所以叫左個蕃茄湯底叉燒通心粉,老公叫左個蕃茄湯底牛肉麵,之後我地2個都叫左凍檸茶少冰😊 個蕃茄叉燒通心粉一到,即刻飲啖,雖然有少少蕃茄粒係度,但個湯底得個色,冇咩蕃茄味,再食啖通心粉,佢依隻係粉身偏幼,有點厚身的通心粉,同平時食個d有d唔同。哎落去唔太林,但我個人比較鐘意食軟飯,通心粉亦一樣,所以覺得有點硬...
再夾舊叉燒食下,切得比較薄,哎落去,仲有叉燒味,唔會淡某某,而且唔靭,幾好。老公叫既蕃茄牛肉麵d牛肉唔靭,又甜,好好味😋 仲有佢地個腸仔係烚熟而唔係煎,而且唔係cheap cheap 腸仔,所以食到腸仔既原味,有點咸咸地,但好輕微的,幾好味!
加上厚多直上既牛油塗遍每一個角落,好有心機,好好味 最bonus 既係個2杯凍檸茶完全冇澀味,唔知係我地好彩飲到第一轉茶,還是佢捨得用茶,唔會返沖再返沖!
真係生日既快樂😁