2007-10-17
第2餐生日飯约咗朋友起小南國食。去到接待處,知客只比咗一張寫住7號枱嘅纸仔就叫我”過對面啦”,我初時以為有侍應會帶我,原來係要自已去揾張枱,真係估唔到起中環嘅高级食府都要自已揾位!當晚我同另外兩個朋友叫咗椒鹽黃花魚,醉雞,椒盬骨同埋一個什錦煲,甜品就要咗炸湯丸同桂花糕。椒鹽黃花魚係朋友極力推薦,黃花魚好香脆,唔多骨,我食魚最怕有骨,所以黃花魚啱哂我!醉雞我嫌佢唔够酒味,但啲雞都算滑。椒鹽骨就好一般,無味嘅!什錦煲嘅份量好大,材料有粉絲,津白,朱皮,魚蛋,蛋角,肉丸同埋薰魚。咁多材料,湯嘅味道就好甜(應該有落"師父"),但係因為份量實在太大,终於我地只係食咗一半咋,真係有啲浪費!甜品都唔錯,我最鍾意桂花糕嗰種煙韌感覺!呢間食店嘅食物唔算特別吸引,侍應嘅服務態度好一般,如果下一次到中環食飯,我諗我會揀番美心集團嘅洒樓囉!