2019-04-08
話說最近係呢度食過TEA,因為呢輪J's bar 都做promotion,所以毎張檯都會放低d promotion detail,然後就俾佢個birthday promotion 吸引左又有蛋糕又有live band 唱birthday song,3 course dinner 都係每位hkd388 以酒店食晚飯既價錢黎講其實一d 都唔貴,咁橋友人又係四月之星,就book 一晚試下啦首先員工都好細心,因為當時先係閒日既六點半,餐廳都未算好多人,可以㨂下位員工都安排我地坐d 舒服d 既梳化位,又方便我地傾計 原諒因為現實燈光問題,所以影d 相會有d 暗呢幾舊麵包一上檯其實有少少打左個突,因為唔expect 晚市食飯會俾呢d 獨立包裝牛油,呢d 好似係去大家樂食早餐先會俾架bor....唔緊要,呢d 都係小問題,最緊要係個包普通餐包啦,一個係法包仔,一個係芝麻餐包芝麻餐包嗰個好香,因為多芝麻。不過食落有d 麻煩,因為一路食一路跌芝麻至於另外既法包仔就有少少un,所以meet 左一啖仔試完就俾友人食Pan-seared Duck Foie Gras, Fruit compote, balsa
員工都安排我地坐d 舒服d 既梳化位,又方便我地傾計
set dinner 麵包
原諒因為現實燈光問題,所以影d 相會有d 暗
唔緊要,呢d 都係小問題,最緊要係個包
普通餐包啦,一個係法包仔,一個係芝麻餐包
Pan seared duck foie gras, fruit compote, balsamic dressing
Pan-seared Duck Foie Gras, Fruit compote, balsamic dressing
本人好鐘意食鵝肝鴨肝個類,所以呢個set 包埋鴨肝我好開心呢!
不過個鴨肝我略嫌唔夠香,可以再煎耐少少
食鴨肝咁滯當然要配d fruit 同埋balsamic dressing 啦! 呢道菜最好既係仲配埋幾粒烘過既多士
呢幾樣野放埋一齊真係好夾
Wild mushroom cream soup, truffle oil
Wild Mushroom Cream Soup, Truffle Oil
因為有truffle oil,所以一上檯已經聞到好香既松露味,十分醒神
呢個磨菇湯係有渣既,而且仲有好多菇,啖啖都有呀!鐘意飲磨菇湯既一定好開心!
因為落左cream,所以個湯都幾滑。
呢d 新鮮食材煲出黎既湯同金寶相比真係飲得出個分別架
飲完呢個湯之後其實都開始有d 飽啦
Surf & Turf
Surf & Turf (King Prawn and pan-fried Beef Tenderloin)
呢個熟度係我要求既medium-rare
切開幾靚仔,中間係粉紅色的!毎一啖食落都好夠牛味,外面grill 完熱辣辣,又有少少脆邊,加埋中間tender 既肉質,仲有流出黎既肉汁,好正
食完舊牛再食king prawn
話明king prawn size 當然唔細啦,啖啖肉得來又有蝦味,肉質又爽脆。而且呢隻蝦燒得岩岩好熟,所以唔會乾身
不過因為燒得岩岩熟就起,所以蝦頭肉係有dd 唔熟
伴菜既南瓜燒得香甜,成個菜都好好味!
食到呢度其實都飽飽地,仲有個蛋糕同餐茶未叫
birthday cake
其實上菜既係原個蛋糕,因為唔想自爆既關係,所以無蛋糕既真面目睇
呢個蛋糕係fine foods 出品,相信係半磅蛋糕黎!上面d 生果新鮮就唔在講,雖然係一個多cream 既生果蛋糕,但係一d 都唔滯
清蛋糕又綿又香,個蛋糕後來拎返屋企放多一日食都仲好濕潤
最後餐茶我叫左咖啡,但因為好飽都飲唔曬,飲左一半都要放棄。
總結呢餐性價比真係好高,提議大家做member,因為仲有額外85折,加一都慳埋仲平多幾十,晚市黎講真係好抵
3 course 都好高質,好好味,最好係包埋個半磅蛋糕!
如果正常食量既都唔會食得曬個蛋糕,仲可以食淨拎返屋企
雖然呢個係birthday dinner menu,但係入場無對過id card,唔知道唔係生日月既可唔可以有呢個優惠