2024-10-06
嚟開朗屏探阿媽,老公突然話想食pancake, 網上揾到Find the way, 雖然唔係喺我bucket list入面,但係見食評不俗,所以嚟試吓。一打開門,先至知原來咁細間,好好彩我哋即刻有位。我哋個座位對正男店員(老闆?)沖咖啡個吧位,一路等一路欣賞老闆沖咖啡,賞心樂事。 見到佢每個步驟都好細心好專業我要latte, 外面cafe嘅latte 一般都係好淡,甚至似水(連鎖店通常都係咁),但係佢哋呢杯,飲第一啖已經有香濃咖啡味,一d都唔苦澀,我老公都話佢杯dirty都夠濃,而且飲到尾都有啡味,呢一點出面大部分cafe 都做唔到!有飲開dirty 嘅朋友一定明白呢點。Pancake 一食就覺得好香蛋味!因為我怕肥,一開始撥開左舊牛油去一邊,食食吓發覺原來舊牛油係咸牛油,配搭甜甜地嘅pancake 又幾好味!所以最後都搽曬舊牛油!由於全店得八個位,好快滿坐。我哋期間都有四個人要排隊,不過等一陣就有位。臨走時,老闆幫我哋拉門,仲傾左一兩句,好nice 呢啲用心小店喺香港好少見,希望佢哋繼續努力做落去,我哋就可以嚟享受下有質素有heart 嘅咖啡同食物。