2024-12-06
朝啡晚酒一向係我飲食宗旨2種不同的style, 2種不同的口味,但可以同時存在,不覺得很適合香港嗎?知我者莫過於好朋友, 所以朋友介紹咗呢間隱世的café & lounge 比我,話試過佢D咖啡及食物好高質, 朋友介紹得自然係好嘢,所以就晚上去感受一下~餐廳位於上環的干諾中心內,唔係朋友介紹真係唔知有間café & lounge,而且餐廳的名字都好有意思,Ellipsis, 省略號—省略都市繁嚣,延續無限故事,名字都起得咁有心思,可見十分用心。夜晚的酒吧餐廳走型格路線,氛圍帶點神秘的感覺,餐廳一排的玻璃窗,剛好可以望窗外電車街道,讓思想放空也不失為樂事,當然,亦可與朋友們促心談心,或盡情歡樂,延續每個人不同的無限故事……呢度有不同的酒吧優惠,非常的吸引,對喜歡同朋友飲番2杯的人是一大喜訊 🍹Gin Tonic (No. 3)($95)呢度嘅cocktails 都好有特色,而且用心製作。以呢杯Gin Tonic 為例,簡單但非常用心製作及細緻。呢杯Gin Tonic 用上英國御用的No.3 Gin,味道清新芳香,更突顯出杜松子、芫荽、葡萄柚皮和茴香的味道,bartender更用上Fev
餐廳位於上環的干諾中心內,唔係朋友介紹真係唔知有間café & lounge,而且餐廳的名字都好有意思,Ellipsis, 省略號—省略都市繁嚣,延續無限故事,名字都起得咁有心思,可見十分用心。 夜晚的酒吧餐廳走型格路線,氛圍帶點神秘的感覺,餐廳一排的玻璃窗,剛好可以望窗外電車街道,讓思想放空也不失為樂事,當然,亦可與朋友們促心談心,或盡情歡樂,延續每個人不同的無限故事…… 呢度有不同的酒吧優惠,非常的吸引,對喜歡同朋友飲番2杯的人是一大喜訊
🍹Gin Tonic (No. 3)($95)
呢杯Gin Tonic 用上英國御用的No.3 Gin,味道清新芳香,更突顯出杜松子、芫荽、葡萄柚皮和茴香的味道,bartender更用上Fever-Tree 的premium Tonic Water再加入西柚及杜松子,飲落好fresh 好清新,係我飲過最好飲的Gin Tonic! 🍹Santorini Breeze($95)
朋友點咗呢杯Santorini Breeze,用上白酒,加入接骨木花及蘋果汁,整個味道清新香甜,適合鍾意淡口味的朋友~ 💫二人套餐($980)
🌟餐湯: 龍蝦湯(+$68)
我地加錢將餐湯轉龍蝦湯,龍蝦湯濃郁又幼滑,廚師再加上櫻花蝦,更增加香氣 🌟香煎西班牙鵝肝多士配意大利黑醋
前菜小食是鵝肝多士,小小的一口size,底層是酸種麵包多士,上一層是蘋果蓉,然後是豐腴的鵝肝,香濃幼滑又濃郁,再加上少許黑醋汁,一層一層,十分平衡。 主菜:
🌟將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬豬肩肉(6oz)
用上西班牙黑毛豬的豬肩肉,油脂分佈平均,而且肉質細嫩,上菜時店員會即席將點了火的貴州將道芧台酒淋到落豬肩肉上,熱力將酒精揮發,只留下香氣,令豬肩肉味道更突顯 🌟脆皮乳鴿釀牛肝菌意大利飯
小小一隻的乳鴿還釀入意大利飯,是用心準備的菜式,乳鴿皮脆肉嫩,而且好入味,而內裏釀滿牛肝菌意大利飯,飯帶點creamy,有好香的牛肝菌香味,而且吸受咗乳鴿的肉汁,更加滋味。 甜品:
🍦慢煮紅酒梨配雪糕
呢個好好食,煮過的梨軟腍及帶酒香,而個自家製椰子味雪糕都好好味,充滿濃郁的椰子香味又不會死甜,超夾! 🍰法式蘋果批
批底香脆又充滿牛油香味,面頭是一片片的香甜蘋果,帶點肉桂香味,滿足的甜品。