2021-04-18 55 views
今日唔想煮飯,於是出街食。本來自己住上水,但上水到夜晚就好小餐廳選擇。於是搭左去元朗睇下有咩食😁我同屋企人望完一輪,就決定揀左呢間 ‘老闆火鍋冰室’。揀呢間原因係我自己好鐘意佢懷舊的裝修,好似番到六、七十年代!食物款式都好多選擇,而且分量十分足夠。我俾小小建議大家,如果有半份選的就先揀半份,寧願唔夠食先再叫過。醬料方面就有4款:沙嗲醬、蒜蓉、辣椒、蔥花,較為選擇少左。可以建議加番芫茜😍 我哋叫咗藥膳花雕醉雞鍋,淨係睇個湯底就知足料啦。個窩一滾就立刻迫不及待飲啖湯底。我地叫左一隻雞,另一半就倒左落鍋。真係足一隻雞,吾係細版個d囉。雞肉肥瘦平均,食落去係好滑。等緊雞煲熟的時候,我哋叫左3款小食醫肚先。呢個臭豆腐大家一定要試,係超級好食。外層好脆卜卜,一啖咬落去d汁起晒入,好juicy。同起街邊小食店食嘅唔一樣!!!(我起店舖食完都要再打包一碟番屋企)呢個脆炸魷魚鬚賣點係佢作為小食,真係分量好多好多。我以為係一碟仔,點知多到成碟餸禁,先至係$46!我起上水馬會道個間XX芳買$3x先得呢碟的四分一。墨魚脆炸油炸鬼正常,啲蟹子又係好多傻,成舊係起嘴入面食到脆同蟹子的爽。美國桶蠔大大隻,好肥美,食

我同屋企人望完一輪,就決定揀左呢間 ‘老闆火鍋冰室’。

藥膳火鍋湯底

等緊雞煲熟的時候,我哋叫左3款小食醫肚先。呢個臭豆腐

美國桶蠔大大隻,好肥美,食落係好鮮甜。有7隻都同價錢成正比。

呢個蟹子墨魚滑和鮮蝦滑又係蟹子好多,吾糸得個少少做裝飾,仲要呢兩個滑都係手打,好彈牙。

呢個叫墨魚水上飄,本身我哋叫半份,店員同我哋講半份只得兩條,所以到時叫要留意人數。外面係魚肚,入面包住墨魚滑,上面都係鋪滿蟹子,好鐘意。由於入面都係包住墨魚滑,建議大家如果叫左墨魚水上飄,可以可唔洗叫住蟹子墨魚滑先,我今次兩樣都叫晒,所以太飽了。

我每次火鍋雞煲,只要有珊瑚蚌都必叫架!一個字:鮮!

蔬菜類都非常新鮮,娃娃菜為一份嘅份量,而雜菇就叫咗半份份量。

重點黎啦:牛利托和安格斯牛頸脊

牛利托的牛味好重,帶有騷味。如果鍾意騷味嘅朋友,一定要試呢個,保證你一試難忘!

我自己就非常鐘意食安格斯牛頸脊,每片都砌得好平均,入口好嫩滑。淨係睇相都見到油脂分布都係靚,必食推介!

欣賞呢間店對食品的要求。黎開元朗一定要黎試下呢間店!!

2021-04-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
藥膳火鍋湯底