2021-10-03
前排去龍尾灘玩嘅時候見到唔少banner介紹呢間餐廳 嚟到發現呢到好似食私房菜咁 環境坐得舒適以外 每款食物都令人驚喜😍真係估唔到係大尾篤食到酒店級美食幫襯當日熱情嘅職員🐻介紹咗當日精選/時令菜式👀 每一款我同朋友都幾滿意 👍🏼📌Soup of the Day $60當日係忌廉蘑菇湯 面頭仲有黑松露油提升成個湯嘅味道更濃郁😍配埋自家製嘅蒜茸包&薄脆真係好夾😋要特別讚自家製嘅蒜茸包外鬆脆內煙韌嘅質感 唔會話焗到太乾好似石頭咁硬 保留到食麵包嘅質感😙如果蒜味再突出啲更好📌一口蟹肉配青瓜擺盤先比💯夠特別😂蟹肉嘅鹹鮮味配青瓜爽甜係幾夾 好適合做開胃菜🤩📌香煎乳鴿肉配紅酒醋沙律 $160中式嘅炸乳鴿就食得多呢款煎得香脆得嚟 肉質仍保持嫩滑 據講大廚適量地落咗白蘭地醃肉 所以先無果陣羶味 配沙律食又可以減低油膩感📌焗鱸魚配香煎北海道帶子&藜麥沙律$260香脆嘅鱸魚外脆內嫩滑 配蘋果西打汁新穎得嚟味道幾夾 而且藜麥沙律取代焗蔬菜呢個食法無咁悶🥰 整個配搭幾創新📌焗芝士牛油脆皮黑毛豬扒 $260呢款主菜必點❤️ 肉質十分嫩絕對唔會乾爭爭 外層嘅芝士牛油麵包脆皮為呢個主菜帶來畫龍點睛作用 呢個做法比較少
📌Soup of the Day $60
📌一口蟹肉配青瓜
擺盤先比💯夠特別😂
蟹肉嘅鹹鮮味配青瓜爽甜係幾夾 好適合做開胃菜🤩
📌香煎乳鴿肉配紅酒醋沙律 $160
中式嘅炸乳鴿就食得多
📌焗鱸魚配香煎北海道帶子&藜麥沙律$260
📌焗芝士牛油脆皮黑毛豬扒 $260
呢款主菜必點❤️ 肉質十分嫩絕對唔會乾爭爭 外層嘅芝士牛油麵包脆皮為呢個主菜帶來畫龍點睛作用 呢個做法比較少見 所以好推薦大家試😙
📌蝶豆花梳打&洛神花梳打
兩款賣相都好靚🤩 無論配紅肉白肉都係夾 有助減低油膩感