2023-07-25
送屋企人搭直通車,先發現原來太子呢邊開左好多點心舖,呢間係朋友話好食,今日又唔算太餓,叫左少少試下。價錢都相宜。小見用mug做茶杯雪山叉燒飽- $28 叉燒包夠熱,咬落口軟林林,本身包都甜甜地,再加埋咸咸既叉燒,唔會太重味,唔會搶左包既味,好balance. 個雪山仲唔會一咬開就散晒,有功夫。煎釀虎皮尖椒 - $32即叫即煎嘅虎皮尖椒,上倒枱熱辣辣,咬開好juicy, 尖椒都幾辣,不過岩我口味,好惹味,入面釀既魚蓉唔會太多,好有口感。店員仲加左少少甜豉油,味道提升。黃金魚餅 - $36 個皮超級脆,食落口真係會卜一聲,好香口,入面魚漿不會太厚,同時食到彈牙口感,仲混入左香蔥加持,推薦!翠緑叉燒腸 - $35 叉燒腸好特別,第一次食入面有生菜既,叉燒係瘦瘦地,比較有咬口,生菜好fresh, 而腸粉外皮都非常簿,又滑溜。養顏薑汁糕 - $29千層糕黎,好用心既制作。食落口薑味十足,好暖胃,又煙韌但唔會痴牙。
小見用mug做茶杯
雪山叉燒飽- $28