放工同幾個同事食飯,觀塘工業區出名食肆多,同事介紹話呢間嘅烤魚正,地鐵站行大概5分鐘就到好方便,一於就跟大隊試一試先。 餐廳牆壁設計具心思,貼滿香港繁榮街道的牆紙,滿滿本土情。枱與枱之間有相當的距離,坐得舒適。 先來個烤魚,有BB辣、中辣、大辣可供選擇,我哋當中有不太吃辣的朋友,還是BB辣比較好。十分足料嘅烤魚煲上桌,有白蘿蔔、薯仔片、䈑筍、蓮藕片、豆卜等等,雖說是BB辣,但魚的表層上堆滿了辣椒粒、花椒,是來勢凶凶的,麻香味十足。對食得辣嘅朋友仔而言,下次的確可以試試中或大辣,相信會更滋味。對不太吃辣的朋友仔都覺得這個BB辣是可以接受。 條魚很大條,師傅將外皮首先煎至金黃香脆,魚的肉質鮮嫩,餐廳另外還附上薯粉,剛好吸收了鍋內的麻香,好好味,而且䈑筍同豆卜吸收曬麻辣嘅香味,正呀!食到停唔到口! 吃過烤魚後其實都半飽,另外我們加了美國肥牛、炸魚皮同自家製蝦丸,全部都係麻辣湯底必叫嘅。特別要讚蝦丸,細細粒一口蝦丸,爽口彈牙。 我地食下傾下就一晩,食物有質素又坐得舒服,約定同事下次再來食雞煲。

• 烤魚