入開元朗打波,約埋波友食飽先出發,就嚟咗米杍,第一次嚟,幾驚喜,質素比一般冰室高雲彩拔絲咕嚕黑毛豬頸肉($108) - 好特別,好少見咕嚕肉用豬頸肉,口感爽脆,調味唔錯,擺盤又靚芭堤雅菠蘿炒飯半蒜香龍蝦尾($128) - 大大件龍蝦炸得啱啱好,炒飯夠鑊氣,配埋菠蘿、雞肉、腰果同提子乾,味道有層次,賣相亦好吸引蜜椒金薯一口牛柳粒($92) - 牛味香濃,調味好好,甜甜地帶少少鹹辣好惹味,完全唔韌,口感唔錯,薯仔好綿密好好味雜果賓治($30)、凍奶茶(+$9) - 滿滿嘅生果,梳打水,好解渴;奶茶茶底香濃,口感順滑,甜度啱啱好餐牌提供嘅選擇好多,特色小菜好吸引,想食簡單啲嘅一般茶餐廳常餐、炒粉麵飯等等又有,總有幾款啱你口味,試完就明點解咁多人等,好彩我比較早嚟到,晚飯時間可能要排一排隊,餐廳坐滿人嘅關係,唔係好方便影環境相,下次嚟開呢附近一定會再嚟食