2024-11-23 332 views
今次去到素某so'N,試佢地嘅素食,參加佢地活動。呢個療癒品牌除左有開工作坊,幫大家都市人探索自我、釋放情緒、提升溝通技巧之外,呢度都係一間全素餐廳。創辦人除左想做身心靈所謂比較「虛」嘅嘢之外,「實」就係食得落肚嘅健康食物啦!等緊活動果陣,有飲熱茶,各位朋友完左活動之後,除左飲茶之外,都有幫襯佢地個午餐,之後就算只揀一款點心,最平果款餐都夠飽。等待食物嘅過程,可以睇下呢度裝修。張枱打磨得咁靚,原來呢張枱都有環保嘅成份。舖頭同#重光造作 合作,枱係颱風倒塌嘅樹木,門柄就係灣仔碼頭翻新,拆出來嘅木,仲係相當實淨。入面仲有間房仔有竹坐墊、頌缽俾人冥想療癒添,愈來愈鍾意呢間嘢。舖頭入面有四款茶,由淡至濃,可以代表人生唔同階段,都可以代表四季。新派飲法類似cafe,有參考咖啡邏輯,但呢度除左烘焙、溫度之外,仲可以玩味道。店主去左杭州學習呢種特別沖茶技巧。沖茶嘅時候,水溫一樣,第一泡 45秒,第二泡一分鐘就要飲,唔係等太耐會變苦。但落茶葉之後,#嫩芽 要完全關實茶壺蓋; 展開 打開1/3蓋;揚眉 打開一半;安逸 就要完全打開,我地今次試左兩款熱茶。嫩芽 $68花香生烏龍,主題風味係柚花、橙花、金玉

嫩芽 $68
花香生烏龍,主題風味係柚花、橙花、金玉蘭,草本加入單從、歐薄荷、香茅、桂枝,聞落香茅味好重,不過飲落係清淡清涼,可以表達初出世間嘅心情。我地呢枱普遍嘅評價,係飲好過聞。

嫩芽

揚眉 $78
姜花香單樅 × 正山小種 ,主題風味係煙燻、肉桂、丁香,草本加入單從姜花香、甘草、咖啡果皮、薰衣草同杜松子。第一啖試到咖啡果皮嘅煙燻味,之後薰衣草同甘草嘅甘甜味道最出。熱飲嘅味道,比較鍾意呢款。
揚眉

一點心午餐 $158
可以選擇餃子或者麵

梅漬車厘茄
好多人唔習慣食生番茄,怕有陣草青味。我再犀利啲,連甜啲嘅車厘茄都食唔到,呢度用話梅浸住,保留車厘茄肉爽口嘅口感,但外皮已經浸軟,青味都清走,取而代之係話梅嘅香甜,最後我一個人食曬。雖然經過醃漬,但原來黃色係會無紅色咁濃味嘅,你地下次試下!

餃子
唔係同朋友交換,都唔知原來咁正。外皮好薄,但餡料豐富,有椰菜、白菜、粉絲、木耳同紅蘿蔔,材料好清,但味道已經好足夠。

素麵
紅菜頭素麵配西蘭花濃湯,呢度係一間全素餐廳,完全無蛋奶都可以令湯非常creamy,肯定落左一番功夫。濃湯上面材料相當豐富,冬菇、甘筍同意大利青瓜都有輕輕炒香,比餃子濃味少少,食慣大魚大肉嘅都市人都會習慣。當然粉紅色麵條同各種蔬菜,加埋都更適合打卡🥰

春:茉莉菊花雪梨凍
茶可以代表人生四個階段,又代表四季。而四季都有對應甜品。雪梨菊花煲嘅涼茶,加入茉莉花同白涼粉,變成類似啫哩嘅甜品,一啜就得。

嫩芽拿鐵(凍) $68
呢杯比熱茶多左啲裝飾,適合打卡之外,加入鮮奶,原來更易入口。
嫩芽拿鐵

秋:栗子 $78
非常落本地用左日本楓葉適合打卡,甜品本身非常creamy
秋:栗子

*顏色心理學 x 扎染工作坊*
*時間*: 12:00 - 14:00
*內容*: 探索顏色對情緒的影響,體驗#扎染藝術
*費用*: $380 已包括一份茶飲,二人同行,原來係$60
今次活動嘅導師就係創辦人Hazel ,除左係設計師之外,都有國際香薰治療資歷,所以令今次體驗多左好多心靈元素,更加舒服。今次嘅參加者都鍾意身心靈,所以冥想之後,唔係睇心理學嘅顏色,而係睇靈魂顏色。有人氣場綠色,有人橙色,我係淺藍色,係孩子的愛,我就係孩子,大家覺得點呢?睇完顏色,就要學習技巧啦!第一幅作品,睇到大家心靈好健康,雖然顏色多,但都係聚焦嘅。

第二次冥想之後,就做另一幅作品,大家將來想過嘅生活。

2024-11-17
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$458 (Lunch)
嫩芽
揚眉