筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!係尖沙咀工作了一整天,做到兩點幾先有飯食,即刻上openrice搵食,無意間見到呢間主打吞拿魚嘅餐廳,勾起我唯一一次去日本食拖羅嘅畫面,所以就直接上去豪一野!當日係平日兩點半,好少人,聞說peak hour呢度經常爆滿要排隊!一入門已經被店員用日文歡迎,坐低後店員遞上熱茶和一大堆menu,睇到我眼花,而且我實在太肚餓,所以舉手叫店員介紹一下有咩好食。結果店員知我第一次黎,都好有耐性推薦幾樣野食俾我,話明今日要豪一野,所以set lunch我係無考慮過,結果叫左個大拖拼魚腩蓉,唔知係咪店員feel到我嘅豪氣,再sell埋我加10蚊將個麵豉湯upgrade做蜆肉麵豉湯,殺你!沙律吧點餐後店員俾隻碟我拎沙律,呢個做法幾好,一黎沙律健康,二黎有野食住先唔洗白等!

沙律吧
點餐後店員俾隻碟我拎沙律,呢個做法幾好,一黎沙律健康,二黎有野食住先唔洗白等!而且個沙律吧一d都唔hea!十分吸引!材料有好多,比較特別嘅係秋葵同幾款撈好左嘅沙律,另外醬汁都有五款,真係貼心!

逐樣講下。
黃豆:初時以為係納豆,問店員先知原來係黃豆,味道甜甜地,甜味勁過本身豆味,豆香唔太勁,但係好食。
茶碗蒸:睇樣就知滑溜,入口鮮甜、水嫰,內裡餡料有乜就唔記得,總之啖啖鮮味!
蜆肉麵豉湯:店員話蜆係新鮮番嘅,果然非常鮮甜!有3隻都算幾慷慨!
大拖拼魚腩蓉丼(壽司飯):有人中意食中拖,因為無咁多筋,而且又食到魚肉味,唔似大拖咁一口油。但我就偏好食魚油,所以我好鐘意食魚腩,食大拖就係不二之選!大拖羅咬落去雖然會有筋,但油香最濃,吞拿魚的鮮味、嫩滑、質感及油香,真係一啖一滋味!而拼魚腩蓉係有目的嘅,試想下,如果我叫成碗都係大拖,咪油到無感覺?所以魚腩蓉嘅作用就係中和番大拖嘅油膩,卡啦卡啦咁食,係的確幾刁鑽

黃豆
茶碗蒸
大拖拼魚腩蓉丼

食完呢餐飯,我問自己:「喂!肥佬B,乜你以為拎左兩舊水出黎食個lunch好豪咩?你宜家唔洗飛日本都食到,仲要d野咁新鮮咁正,係人地餐廳豪俾你收平你喎!」,呀,諗諗下又真係好似我著數左喎
下次再黎過!
如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!

2018-12-17
$200 (Lunch)
黃豆
茶碗蒸