2022-09-09
烏冬🍜 • 成日食啦,咖啡☕️ • 成日飲啦但食住烏冬🍜 • 飲咖啡☕️又真係未試過喎可能你會問點解要咁配搭?🤔因為餐廳店主👨🏻🍳研究過 發現🔍當獨特海鮮湯底🍲配合精品咖啡☕️後係會令風味產生變化✨~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🍜烏冬方而揀左兩碗相同系列🍜▪鬼 • 頂立海 ($110/碗)配料一樣,𝐌𝐞𝐧𝐮上寫慢煮豚肩肉叉燒𝐱𝟐🐷其實唔止😌仲有一大塊油揚 • 竹輪 • 竹筍 • 海帶 • 粟米粒🌽叉燒🐖用左慢煮,食落一𝐝都唔鞋,好淋🧏🏻♀️配料多到遮住晒𝐝烏冬🫣烏冬🤍扁扁長長,表面滑滑,食落少少煙韌🤏🏻.湯底分左💁🏻♀️頂立 天 • 地 • 海 𝟑大湯魂🍲以鰹昆魂湯魂基底🐟,再加入其他原素🥣我地就揀左𝟐款唔同🙆🏻♀️先黎個讚讚位💕𝟐款湯底都完全唔油膩,舀起黎睇好清🥄但係食落又好夠味,好堅💯.▫️天王(鮮嫩雞白湯 • 當歸)有少少𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧既感覺🤪食到當歸味,但又🙅🏻♀️唔會多到苦🙅🏻♀️唔會令你抗拒個種。感覺勁養生💃🏻.▫️海神(清酒🍶 • 蝦頭🦐 • 龍蝦殼🦞)超香濃 • 超鮮甜,鮮味爆棚🌊.每客烏冬都另有💁🏻♀️▫️明太子蟹籽沙律 : 沙律醬
但食住烏冬🍜 • 飲咖啡☕️又真係未試過喎
可能你會問點解要咁配搭?🤔
因為餐廳店主👨🏻🍳研究過 發現🔍
當獨特海鮮湯底🍲配合精品咖啡☕️後
係會令風味產生變化✨
🍜烏冬方而揀左兩碗相同系列🍜
▪鬼 • 頂立海 ($110/碗)
配料一樣,𝐌𝐞𝐧𝐮上寫慢煮豚肩肉叉燒𝐱𝟐🐷
其實唔止😌
仲有一大塊油揚 • 竹輪 • 竹筍 • 海帶 • 粟米粒🌽
叉燒🐖用左慢煮,食落一𝐝都唔鞋,好淋🧏🏻♀️
配料多到遮住晒𝐝烏冬🫣
烏冬🤍扁扁長長,
表面滑滑,食落少少煙韌🤏🏻
湯底分左💁🏻♀️頂立 天 • 地 • 海 𝟑大湯魂🍲
以鰹昆魂湯魂基底🐟,再加入其他原素🥣
我地就揀左𝟐款唔同🙆🏻♀️
先黎個讚讚位💕
𝟐款湯底都完全唔油膩,舀起黎睇好清🥄
但係食落又好夠味,好堅💯
▫️天王
(鮮嫩雞白湯 • 當歸)
有少少𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧既感覺🤪
感覺勁養生💃🏻
▫️海神
(清酒🍶 • 蝦頭🦐 • 龍蝦殼🦞)
超香濃 • 超鮮甜,鮮味爆棚🌊
每客烏冬都另有💁🏻♀️
▫️明太子蟹籽沙律 :
沙律醬有少少芥末味💚,食落卜卜脆脆✨
▫️櫻花葉🌸和菓子 :
店員教,用鹽漬櫻花葉🌸(日本🇯🇵訂番黎)包住紅豆蓉🫘和菓子食
食落口感少少🤏🏻煙煙韌韌,整體味道鹹鹹甜甜,幾特別😝
▪咖啡▪
店主教我地先飲啖咖啡☕️
再飲啖湯🥣,再飲啖咖啡☕️,咖啡個味會唔同,
之後先再食🍜,會放大左湯底個鮮味🌊
▫️虹吸咖啡 ($70 - $110)
價錢視乎你揀既豆會唔同💰
店主會細心先了解左你既喜好然後再推介💁🏻♂️
用🌍世界烘焙冠軍既咖啡豆🥇𝐆𝐫𝐚𝐝𝐞𝐥𝐥𝐢
𝐇𝐚𝐬𝐬𝐚𝐧 𝐀𝐥 𝐀𝐦𝐞𝐫 (𝐘𝐄𝐌𝐄𝐍)
(𝐅𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫 𝐍𝐨𝐭𝐞𝐬 : 𝐑𝐨𝐬𝐞 / 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐨𝐦𝐢𝐥𝐞 / 𝐇𝐢𝐛𝐢𝐬𝐜𝐮𝐬 / 𝐁𝐥𝐨𝐨𝐝 / 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 / 𝐂𝐥𝐨𝐯𝐞𝐬)
少少酸,帶有茶香🫖
▫️冷萃咖啡 ($60)
店主自己拼配出☕️
用左危地馬拉 • 日曬豆 𝐱 埃塞俄比亞 • 水冼豆
飲落帶花香味,好順口🌸
▪甜品▪
上甜品時,店主俾左𝟐杯茶我地🍵 勁細心💕
▫️抹茶巴斯克
成日都覺得巴斯克好慘🥺
外表焦焦黑黑🤎🖤,但食落又咁好味🤣
用若竹抹茶粉,茶香味好出 • 有少少甘🍵
但又冇蓋過左芝士味🧀
▫️昭和風硬布丁 ($35)
平時食既布丁會追求動動💗
但店家特別做出依款比較硬身既🍮
但唔係落重魚膠粉,係加重左雞蛋既份量🥚
令布丁口感實𝐝🤌🏻
焦糖香味濃,但唔會過甜🤎
🔺以上價錢 💁🏻♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店主(煮理人)係𝟏位𝟖𝟎後,從事咖啡行業𝟏𝐱年,係多個咖啡比賽拎過獎🏆,而且仲有專業鑑定 & 𝐒𝐂𝐀證書🏅
🔺餐廳既大廚 • 咖啡師 • 樓面都係佢,𝟏人主理成間店,要支持🫶🏻
🔺客人入座後
👉🏻會詳細介紹💁🏻♂️𝐌𝐞𝐧𝐮上野食 • 湯底 • 咖啡......
👉🏻野食上枱後又會講解💁🏻♂️食法 • 配搭後味道上既變化
🔺餐廳🍽會用時令食材,所以𝐌𝐞𝐧𝐮📖會定期更新💫
🔺特色佈置,牆上掛左好多鬼怪面具裝飾👹