2019-04-03
觀塘變天,相信講緊唔單單係商廈,仲包括左美食。越來越多商廈嘅落成,好多工廈翻新過來成為左餐廳,「The Wave」其實應該都算係當中嘅例子。唔好以為位於樓上鋪,食物質素可能一般,反而有時會有驚喜。而今次來到「The Wave」嘅呢間餐廳,有d Outdoor既感覺,因為冇門只係用圍板,感覺特別開揚。地方好寬敞,燈光有點昏和,幾有情調。呢度夜晚係可以叫set或者單點,我地想試多d唔同嘅,所以就單點。餐包這是送的,上枱時,餐包仍然係熱嘅,令人滿意嘅係食落好軟熟,帶點香草味,配埋黑醋,原來係好夾,非常開胃。焗燒烤菇 單睇相,相信大家都感受到佢絕對唔細。2大隻菇又大又厚,加上清新嘅車厘茄、鹹香的芝士,仲配有蘿勒醬。食落好爽,好入味,焗的時間啱啱好,唔會有太多水份。茹味好出,咬落已經有香濃的菇汁,加上頭先所講嘅配菜,味道不錯,茹類愛好者不能錯過。黑松露牛肝菌扁意粉未食已經聞到非常濃郁嘅黑松露味道,扁意粉煮得啱啱好,唔會太硬,爽口,配以忌廉醬汁,好creamy。當然仲有牛肝菌,呢度嘅黑松露同牛肝菌煮得好夾,味道豐富好味。和風鰻魚牛油果薄餅 形狀同平時食開嘅好唔同,長方形,餐廳已經協助切了六大件。值
餐包
焗燒烤菇
黑松露牛肝菌扁意粉
和風鰻魚牛油果薄餅
形狀同平時食開嘅好唔同,長方形,餐廳已經協助切了六大件。值得一讚嘅係個餅底,薄批為底,食落非常香脆可口。簿餅面舖滿食材,份量十足,單睇已經滿足。餅面放左鰻魚、牛油果、青瓜,紫菜,同埋仲郁緊嘅木魚,配以醬汁,味道好夾好夾,惹味好豐富,個人覺得牛油果同青瓜有畫龍點睛嘅效果,小清新,意想不到,讚!
Earl Grey Chocolate
第一次嘗試朱古力配以Earl Grey味道,朱古力味好濃,不太甜,應該係加咗嘅Earl Grey味道中和左,新嘗試新感覺!
熱玫瑰烏龍茶
其實係用茶包所沖嘅熱飲,飲得出本身茶包好香,呢一杯熱飲可以為今餐好好地消滯。
Chocolate Lava Cake With Ice-Cream
上枱時已經覺得朱古力味好濃郁,食落唔會覺得好甜啱啱好,配上雪糕一齊吃,又冷又暖,感覺不錯!呢道甜品為一餐美味西餐劃上完美嘅句號。