2009-05-21
到訪同事屋企,check check Openrice美孚有咩食,原來美孚有Baby Bule,它的青口,銅鑼灣分店,聞名已久。一行七人,吃了六個餐,還有買四送一,算抵食。餐湯我揀了蘑菇湯。杰杰地,蘑菇比忌廉湯多,濃度整體都滿意!頭盤:泰式煙鴨胸沙律,鴨胸無試,泰式辣雞醬生菜,夠開胃。脆炸墨魚餅,麥樂雞型,內是墨魚粒粒,幾香脆。焗牛油田螺,田螺算大粒,own左落薯蓉度焗,略嫌欠缺蒜油香,dry D。芝麻雞翼,熱力四散,睇黎好好食,不過唔知點解,睇佢好多芝麻,但食落又唔覺,而且雞翼無乜味。鮮蟹肉露筍炒飯,蟹肉團放在飯面,沒有混在炒飯內炒,令味道唔配合。幸好炒飯炒得爽身。炭燒烤汁豬骨,無食,只吃了又粗又脆的薯條。墨魚汁意大利飯,墨汁一向味淺,它只用了少少蒜蓉調味,保留墨魚汁起沙的渣滓,完全感覺到這真是墨魚汁飯。出色!法國白酒藍貝和車打芝士藍貝。青口咁出名,估唔到咁細隻!同事說,銅鑼灣既大隻D,好味D。而那白酒和芝士汁都好食,不過我buy白酒多D。脆炸軟殼蟹配車打芝士汁意大利飯,最好食!可能夠creamy夠芝士卦…..軟殼蟹算ok啦,唔知點解,而家度度食軟殼蟹都無以前咁好食,炸完都唔脆,軟殼
一行七人,吃了六個餐,還有買四送一,算抵食。
餐湯我揀了蘑菇湯。杰杰地,蘑菇比忌廉湯多,濃度整體都滿意!
頭盤:泰式煙鴨胸沙律,鴨胸無試,泰式辣雞醬生菜,夠開胃。
脆炸墨魚餅,麥樂雞型,內是墨魚粒粒,幾香脆。
炭燒烤汁豬骨,無食,只吃了又粗又脆的薯條。
脆炸軟殼蟹配車打芝士汁意大利飯,最好食!可能夠creamy夠芝士卦…..軟殼蟹算ok啦,唔知點解,而家度度食軟殼蟹都無以前咁好食,炸完都唔脆,軟殼仲係韌既添!
我諗在美孚區,搵西餐食,都別無它選了。