2024-07-29
《鰻工房 - 尖沙咀》近期唔知點解突然之間好Hit食鰻魚,位於尖沙咀既鰻魚店我已經留意咗好耐,今次趁冇咩人嘅時候就入去食咗個late lunch,去嘅時候唔使排隊,但係我哋走嗰陣時啲人已經要等位啦🤣餐廳嘅裝修有啲和風,Menu入面嘅食物種類唔算好多,近排仲出咗人氣大熱嘅熱香餅漢堡,不過入邊包住鰻魚同芝士🤤配搭極級邪惡,我今次仲要食咗個Double鰻魚添💁🏻♀️雙層芝芝鰻堡 $108呢一個漢堡嘅麵包用咗熱香餅代替,夾住咗兩片厚厚嘅鰻魚同埋芝士,蒲燒鰻魚果汁本身甜甜地,同熱熔咗嘅芝士味道勁合拍,所以就算個熱香餅唔加糖漿都已經好夠甜味,食落都幾濃味㗎🥰如果覺得兩片鰻魚太Heavy的話可以揀返單片嗰一款,一人食燈或者當下午茶都絕對夠飽㗎💁🏻♀️白燒生燒活鰻丼 $188 套餐升級+$18另一款我同事就揀左鰻魚丼飯配套餐,入面有鹹醃菜、味噌湯同埋溫泉蛋作配菜,平時食蒲燒鰻魚就多,白燒活鰻的確比較少食到😉第一次試覺得個感覺都幾好,用白燒嘅方式燒製鰻魚,可以令到層皮脆卜卜,個肉質都幾彈牙爽口,用少少鹽調味已經好好食,都幾下飯架
💁🏻♀️雙層芝芝鰻堡 $108
💁🏻♀️白燒生燒活鰻丼 $188 套餐升級+$18