2024-09-18 43 views
今日去左海港城shopping,買完野就坐天星小輪過灣仔,行過見到媽咪雞蛋仔出咗一個中秋限定味道,係白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔,因為我好鍾意食傳統月餅,今次加埋雞蛋仔一定會好好食,所以就排隊買。媽咪雞蛋仔係即叫即整,所以要等8至10分鐘,白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔粒粒都有白蓮蓉同蛋黃,白蓮蓉味道甜甜地,蛋黃鹹香味道濃郁,雞蛋仔外面烘到好香脆,一咬落去入面軟綿綿,雞蛋味道10分濃郁。另外見到有個香港茶餐廳飲品,我就叫咗一杯鮮榨檸檬水,因為佢係冇冰,檸檬水唔會溝淡咗,新鮮即榨檸檬水味道酸酸甜甜,有豐富嘅維他命C,可以令到免疫力更加提升,好正!呢度係對住天星小輪碼頭,呢個海景食住雞蛋仔真係無敵,如果黃昏可以睇埋日落添。