2016-04-04 2703 views
作為一個foodie, 相機食先係常識吧所以飲茶講求色香味,賣相吸引係著數啲。。而卡通點心始祖,我會覺得係鴻星,可惜當時未有寫食評嘅習慣啦繼上次去【飲茶】試新派中菜,友人告知原來主廚本來係另一間叫【唐宮小聚】,點心idea相近,而今次【唐宮一號】睇怕都係同一班底吧?我又抱住比較吓嘅心態幫襯吓。。入正題! 首先馳名乳鴿,新店discount $38一隻,見個個讚不絕口當然要嗌。呢個價錢預咗mini, 慶幸都有幾啖肉食,肉質juicy外皮香脆,同埋可能我實在太耐冇食乳鴿,覺得零舍好食,非常回味咁當然,同坊間酒樓比其實冇咩特別。另點鹹點燒鵝酥,全因佢造型趣緻,食落鬆化,內裏醬汁香口,夾藏少量鵝肉,而鵝頭則係稔稔哋嘅餅,微甜,整體不錯。黑松露控的我點可以唔叫松露菇包同松露餃呢大致同【飲茶】同名菜式差唔多,冇驚喜但依然香氣撲鼻本人此行最like嘅點心非柚子蝦餃莫屬喇個look唔知以為係甜品..餃皮彌漫芬芳嘅柚子味,香甜清新,入面蝦肉則新鮮彈牙。。兩者出奇相配,如果塊葉食得仲正!最後到甜品: 西瓜凍糕同盆栽布丁(木槺布甸)。兩者造型都呃得吓人,其中凍糕有啖啖西瓜汁嘅清甜味,中間仲有扮核嘅西米增加口
作為一個foodie, 相機食先係常識吧

咁當然,同坊間酒樓比其實冇咩特別。

黑松露控的我點可以唔叫松露菇包同松露餃呢
大致同【飲茶】同名菜式差唔多,冇驚喜但依然香氣撲鼻
本人此行最like嘅點心非柚子蝦餃莫屬喇
最後到甜品: 西瓜凍糕同盆栽布丁(木槺布甸)。兩者造型都呃得吓人,其中凍糕有啖啖西瓜汁嘅清甜味,中間仲有扮核嘅西米增加口感,消暑解渴應該唔錯; 盆栽布丁甜度適中,oreo碎融和喺creamy布甸之中,飽而不膩

$168 (Lunch)