2018-02-15
搬左去荔枝角返工之後日日都帶飯,但有日同事話有間餐廳真係好抵好食仲有好多沙律,即刻跟大隊!呢度每日都有唔同lunch menu,同埋健康沙律"常餐",男同事多數叫午餐(飽D),不過沙律常餐其實份量好多,我好多同事經常食唔曬原因係:佢係一個包+2款沙律+飲品/湯!!!而我gei指定動作就係芒果雞肉法包+菠蘿粟米蛋&田園沙律~視覺滿分~~開頭以為法包會好硬,原來都唔會,麵包好脆,但咬唔會好困難,加上芒果有稍稍汁,令個包無咁乾~~除左本身的沙律,佢個包裡面仲夾住好多蔬菜,真係好健康~~其實要減肥的話,菠蘿粟米蛋沙律都幾邪惡,因為用左好多蛋黃醬,不過D蛋好彈牙.粟米爆多,中間D菠蘿邊食邊爆菠蘿汁,你就唔會諗咁多~~田園沙律D菜就好新鮮,每一款咬落去都"索""索"聲又多汁,雖然佢有千島醬,但我多數都唔點,就咁食都好好味~有次我將個包轉做蜜桃火雞肉香草包,原來香草包都係健康包款.不過同法包比佢軟身少少,而且麵包本身都有淡淡gei香草味,味道就比較豐富,如果唔像攝取咁多卡路里,呢個都唔錯,火雞肉一D都唔"鞋",同雞肉一樣好入味.唔怕肥的話就可以叫牛角包啦,因為呢度gei牛角包層次分明,而且個包明顯比
而我gei指定動作就係芒果雞肉法包+菠蘿粟米蛋&田園沙律~視覺滿分~~ 開頭以為法包會好硬,原來都唔會,麵包好脆,但咬唔會好困難,加上芒果有稍稍汁,令個包無咁乾~~除左本身的沙律,佢個包裡面仲夾住好多蔬菜,真係好健康~~ 其實要減肥的話,菠蘿粟米蛋沙律都幾邪惡,因為用左好多蛋黃醬,不過D蛋好彈牙.粟米爆多,中間D菠蘿邊食邊爆菠蘿汁,你就唔會諗咁多~~ 田園沙律D菜就好新鮮,每一款咬落去都"索""索"聲又多汁,雖然佢有千島醬,但我多數都唔點,就咁食都好好味~ 有次我將個包轉做蜜桃火雞肉香草包,原來香草包都係健康包款.
不過同法包比佢軟身少少,而且麵包本身都有淡淡gei香草味,味道就比較豐富,如果唔像攝取咁多卡路里,呢個都唔錯,火雞肉一D都唔"鞋",同雞肉一樣好入味. 唔怕肥的話就可以叫牛角包啦,因為呢度gei牛角包層次分明,而且個包明顯比其他包大好多(好多人都係叫呢個)佢最佳配搭當然係碎蛋~~要落去D碎蛋"必"曬出黎,牛角包gei酥皮反而變成碎蛋gei裝飾,食完成個包都已經飽! 所以我同事就叫左開花結果沙律中和一下,不過無諗過雜果gei份量係咁多,仲要唔係罐頭水果,會唔會太抵??? 佢個吞拿魚沙律都好豐富,豐富到好難相信佢只係套餐沙律gei份量~~ 如果唔食沙律,吉列魚柳長通粉都好好味,魚柳唔會含油太多,南瓜汁甜甜地可以減膩,通粉好有咬口,唔會好粉,所以越食越起勁 佢gei番茄濃湯面系列都係推介,因為真係超大碗,而且裡面D番茄同蘿蔔粒好似唔使錢咁超級多~~咁先整到番茄味濃郁gei湯底,要飽肚gei呢類都唔錯~~ 飲品方面,呢度gei果汁都係即叫即榨,根據時令會有D特別D gei水果~不過我自己鐘意飲咖啡/鴛鴦,係好冰室咖啡gei感覺~由於呢度真係好食又抵食,所以午餐好多人去,如果你唔趕時間,最好1.30後去,因為餐廳座位少,1.30之前起碼等20分鐘先有位架~