2024-08-12 1805 views
前菜-水雲醋物-雙色豆腐粟米和枝豆味,特別的味道-香魚甘露煮原條河魚高壓煮成,保留魚的原味,配山椒葉帶香草味Sashimi-石垣貝師傅「拍」出鮮味,刺身充滿生命力。撒上柚子皮,帶出清新的香氣-深海池魚肉質肥嫩,入口魚油甘香,捲住芽葱、紫蘇花瓣一齊食,別具一番風味-鰹魚刺身兩款截然不同嘅styles~一款係配搭日本洋葱、海藻鹽、青檸汁,刺身經過炙燒,比較爽身帶微辣。另一款,醬油漬蔥蓉味,味道會濃啲,港式style,有創意-北海道八爪魚師傅一手拉起巨型的八爪魚鬚,我同朋友即刻 😱因為未見過咁大隻,原來呢隻係章魚類最大型的八爪魚🐙八爪魚肉質很柔軟,味道鮮甜~配以柚子胡椒,簡單卻美味-英䱽魚西京燒味道甘甜的醬汁鎖在魚肉內,無骨,可以大啖大啖咁食壽司-北寄貝-鹿兒島車海老車海老比起一般的蝦size 大啲,肉質彈牙-赤身拖羅-拖羅採用層層疊的方式令拖羅更厚身,口感佳,肥美、因為水如果油香四溢-春子鯛比較少食,屬罕見的品種,是鯛魚的幼魚。師傅係醬汁上做了點功夫,帶出層次感,先有開胃酸甜,後有甜味,目的是想我地忘記拖羅齒頰留香的味道,清一清味蕾,迎接下一道菜-北海道馬糞海膽沒有令我失望,色澤亮麗,鮮甜

前菜

-水雲醋物

-雙色豆腐
粟米和枝豆味,特別的味道

-香魚甘露煮
原條河魚高壓煮成,保留魚的原味,配山椒葉帶香草味

Sashimi

-石垣貝

-深海池魚

-鰹魚刺身

-北海道八爪魚
八爪魚肉質很柔軟,味道鮮甜~配以柚子胡椒,簡單卻美味

-英䱽魚西京燒
味道甘甜的醬汁鎖在魚肉內,無骨,可以大啖大啖咁食

壽司

-北寄貝

-鹿兒島車海老
車海老比起一般的蝦size 大啲,肉質彈牙

-赤身拖羅

-拖羅

-春子鯛

-北海道馬糞海膽
沒有令我失望,色澤亮麗,鮮甜、入口即溶

-海鰻
柔軟又好味,口感鮮美

-玉子燒
外型像古早味蛋糕🍰玉子入面包括了白身魚、海蝦、鰹魚高湯和蛋,蛋香多了層海鮮味,比其他玉子更軟熟、濕潤。

-湯
鰹魚高湯煮成,不會好鹹~

甜品
時令水果-水蜜桃配梅酒啫喱,精緻的日式甜品🍮作結~