而家喺香港周圍都好容易食到海南雞飯, 但有水準又性價比高嘅數來數去唔太多。呢間泰式海南雞飯算係我比較喜歡嘅一間。呢到整嘅雞做到皮爽脆,肉夠滑嫩,雞肉亦浸得相當入味,有水準。性價比亦相當高。 海南雞飯配椰子雞湯/熱飲 賣$55 。 對一個好食嘅海南雞飯嚟講, 算係相當抵食。 話明海南雞飯,除咗雞外, 當然會有飯,湯,點雞食嘅醬汁。 呢度嘅油飯做到口感軟硬適中,粒粒分明,有雞油香但唔會太肥食到成口油, 味道亦夠。湯係椰子雞湯,勁香椰子味, 非常清甜好飲。 但呢碗椰子雞湯, 飲唔飲到要睇緣份,因為每日供應有限。至於醬汁係泰式酸辣汁, 味道酸甜辣齊晒。呢度有個海南雞椰香喇沙 ,我試過覺得都唔錯, 但當然唔可以跟專門正宗食喇沙嘅店相比, 不過唔想食飯, 想轉吓口味, 可以試吓。

椰子雞湯

海南雞飯

海南雞 半隻(外賣)

椰子雞湯
海南雞飯
海南雞 半隻(外賣)
  • 招牌去骨泰式海南雞