2019-05-30
如果唔知食咩既時候,通常我腦海第一樣浮現既都係餃子!所以我經常周圍搵有咩好食既餃子,今次就比我發現到係銅鑼灣既「餃掂」身為餃子控既我緊係要黎食啦~呢到既設計同擺設都幾得意~呢間「餃掂」主打健康食材:松茸,咁我地緊係要試下啦,仲有呢個狀元九鼎湯,用鯪魚、粉葛、鰂魚等等材料煲成,一定要試下!咁我地一行4人就叫左好多野黎食🤣至尊松茸豬肉餃(灼)中碗8隻 $72。一咬開好香松茸味就知好足料,仲配左松露醬可以點~松茸好處多多,出街食都要健康d!狀元九鼎湯,朋友話唔飲鯪魚湯,佢都覺得好正,無魚既腥味但就有哂果種鮮味!一睇碗湯既色水就知超足料啦,餐廳一早已經隔哂湯渣,所以直接成碗飲都無問題🤣粟米豬肉餃(湯)中碗7隻$42。餃子浸在狀元九鼎湯內,個湯幾好飲唔洗再多講,每粒餃子在粟米同豬肉比例好岩,所以每啖咬落都有粟米既清甜,其實唔洗點任何汁都已經好好味!四川涼麵(小辣)$30 有花生、蔥花,麵底下亦加了一些類似香油的東西再拌上芝麻醬,實在岩哂呢個天氣食!好清爽上海淨麵$20 麵底好彈牙,煮得剛剛好,湯底亦剛好不太咸麻辣松花皮蛋$25 個麻辣汁偏淡,可以再麻d~回味手拍青瓜$25 拍青瓜見到都幾乎會叫,
呢到既設計同擺設都幾得意~
咁我地一行4人就叫左好多野黎食🤣
上海淨麵$20 麵底好彈牙,煮得剛剛好,湯底亦剛好不太咸
麻辣松花皮蛋$25 個麻辣汁偏淡,可以再麻d~
回味手拍青瓜$25 拍青瓜見到都幾乎會叫,呢到既青瓜偏長,一啖食哂既會好d😜
最後係雲耳椰菜豬肉餃(煎餃)7隻$46
煎餃比較內,但就夠新鮮,即叫即煎!餃子皮夠薄,所以煎到薄薄地既皮好香好脆!點醋好好食!
特別要提下,每枱都有一樽酸蘿蔔任食,我食完一舊又一舊🤣,好好食好開胃!