2020-11-18 78 views
啱啱喺荃灣廣場睇完戲,肚空空想食吓沙嗲,行行吓見到一間叫「圍威喂」,個名好特別😍咁啱個名下面寫住東南亞特式料理,命中注定佢揀咗我,食硬佢😂帶有少女風嘅裝修,環境同燈光都俾人感覺好舒服😌咁啱坐正影相卡位,認真開心🥳打開Menu,真係好多東南亞餸菜😍仲有超過二十款,每款飲品名都改得好特別🤩我就揀咗芭堤雅的天空同埋星空蘇打!至於嘢食就揀咗經典芝麻原隻蝦多士、馬拉盞通菜、傳統泰北燒黃油春雞、沙嗲串燒(雞、豬)、牛舌串!芭堤雅的天空👉🏻藍天白雲,意境十足😍蝶豆花溝牛奶,甜味啱啱好星空蘇打👉🏻紫色配黃色,好夢幻呀🤩蝶豆花溝橙加檸檬梳打,鍾意酸味飲品嘅朋友真係不可錯過 馬拉盞通菜👉🏻炒得夠火口🔥翠綠色🥬咬落夠爽口,夠香☺️味道調得啱啱好,又唔會太鹹😋暫時喺我人生中食過最好味嘅一碟😋😋😋傳統泰北燒黃油春雞👉🏻雖然外表有少少燶燶哋,看似平平無奇,但入口就知有料到!雞皮香口、肉質嫩滑!我只係用筷子同匙羹就輕易撕開隻春雞,配埋獨有醬汁,感覺真係好似去咗泰國食燒雞😂惹味😋再配合埋碗柚子沙律,完全唔覺得油膩🤩最欣賞碗柚子沙律,每舊柚子肉都搵唔到一粒小核,清得好乾淨,唔怕食食吓有苦味,細心🥰沙嗲串燒(雞、豬各三串)

芭堤亞的天空

星空蘇打

馬拉盞通菜

傳統泰北燒黃油春雞
沙嗲串燒(雞、豬)
沙嗲串(雞、豬)

沙嗲串燒(雞、豬各三串)👉🏻沙嗲醬味濃,近似我喺新加坡食過嘅味道,每串燒得好均勻,肉質夠juicy👍🏻我個人比較鍾意雞串多啲,貪佢燒得夠腍
經典芝麻原隻蝦多士

經典芝麻原隻蝦多士咬落啖啖蝦肉,配上一口小多士,一軟一脆帶出雙重口感👍🏻
牛舌串

牛舌串有兩塊厚切牛舌,燒得好靚,牛味十足😋只可惜燒得過火咗,有一半咬唔開,靭咗啲!我都知燒牛舌真係唔簡單,咁濃味嘅牛舌咬唔開,嘥咗😭

圍威喂係非一般東南亞美食👍🏻👍🏻👍🏻值得去幫襯
P.S下次一於飲埋<是諗但泰式珍珠奶茶>先😂
芭堤亞的天空
星空蘇打
馬拉盞通菜
傳統泰北燒黃油春雞
沙嗲串燒(雞、豬)
沙嗲串(雞、豬)
經典芝麻原隻蝦多士
  • 沙嗲串燒