2024-01-19 592 views
約咗朋友喺元朗呢間泰瀾鑊食飯,呢度嘅泰國菜非常正宗,餐廳裝修亦好有泰國風情,就好似喺泰國峇里島咁,非常寫意。蛋網鮮蝦金邊粉,充滿蛋香味,炒金邊粉入邊有大蝦,加埋花生碎和泰式酸辣醬撈埋一齊各種味道都有,每樣材料味道鮮明,非常惹味。我哋今次去嘗咗間泰國餐廳嘅辣肉碎生菜包🌶️,真係好正喎!肉碎香辣得嚟又唔過火🔥,搭埋脆嘅生菜🥬一啖咬落去夠晒爽口。呢個菜色彩嘅確係好吸引🌈,啡濃嘅肉碎配上綠油油嘅生菜,真係賞心悅目😍。啱哋嗰肉碎仲加咗少少檸檬汁🍋,令整個口味提升咗好多層次,辣中帶酸,夠哂正。至於肉碎嘅質地,啖啖肉嘅感覺👅,唔會有腥味,仲要好juicy💦,滿口流晒香。加埋埋啲花生碎🥜,咬落去有卜卜聲,好嗲嘅口感。仲有一提,個辣肉碎嘅醬汁都好正點,夠哂濃郁,帶咗啲甜味😋,同辣味完美平衡。真心推介俾鍾意辣嘅朋友嚟食,一定唔會失望㗎👍🏻!椒鹽蒜香軟殼蟹,軟殼蟹炸到甘香,再用椒鹽炸蒜和香葉去炒,真係極之香。每一啖軟殼蟹都食到香料嘅滋味,而且軟殼蟹連殼都食得,我真係好滋味!炒芥蘭(馬拉盞)清新爽脆芥蘭炒馬拉盞醬,大有美味辣味和咖喱味,芥蘭充滿水份,配埋馬拉盞一齊食,更清甜又滋味。
炒芥蘭(馬拉盞)