2017-08-10 1390 views
同好友約好左去食餐好嘢,大家都喜歡食Omakase,之後就打去訂位試下呢間。一入到店內就好似去左日本一樣咁舒服,有四個不同款選擇,其實每一款都係師傅將食料本身味道拼湊,混和出驚喜味道。我同朋友就揀左“葵“ !我地坐嘅位置就見到師傅準備緊整刺身而其他有的準備緊Wasabi全部都係用新鮮山葵即磨出唻,係用塊細細板上面磨唻用,真係好新鮮呀!三品前菜栗米高湯凍- 栗米煮熟左之後打成栗米茸,隔去栗米渣,再用忌廉等煮成濃湯,再冷凍成湯凍啫喱,所以栗米味濃郁,入口細滑配紫蘇花一齊食,增添一份清香。三文魚籽配蘿蔔溶- 三文魚籽,三文魚甘甜有鮮味配清甜蘿蔔蓉,感覺清而不油膩。毛蟹肉配蕃茄- 毛蟹肉非常鮮甜, 都係我們面前即刻生拆,配上蕃茄少少酸,最開胃不過。左口魚刺身半透明薄切左口魚,一入口就有清香嘅柚子皮味,原來師傅已經細心灑上柚子皮,只要加少少岩鹽,味道已經剛剛好。深海池魚師傅輕輕燒香左魚上面嘅油脂,散發出魚油香氣,上面配蒜抄過嘅鰹魚花醬油,食落輕輕煙薰味又唔會搶左池魚味道!拖羅刺身今晚呢個拖羅脂肪分佈平均,一層一層的脂肪,相當賞心,入口魚肉鮮甜,魚味濃。北海道馬糞海膽由北海道空運來港,鮮橙色賣相的

1972 views

我同朋友就揀左“葵“ !

三品前菜

左口魚刺身

深海池魚

拖羅刺身

北海道馬糞海膽
由北海道空運來港,鮮橙色賣相的海膽好吸引,仍有海水嘅鹹鮮味,入口鮮甜,這麼大份,真係吃得滿足又開心。

章魚漬
這個章魚肉非常鬆軟,好奇問一問師傅,他笑著說是小師傅們用蘿蔔將章魚拍打將肉打鬆軟,再煮熟之後,加上醬油及特製嘅柚子胡椒,柚子嘅清香與胡椒少少辛辣,非常美味。

北海道毛蟹
知道毛蟹喺唻自北海道,就知道蟹肉一定有返咁上水準,再加上蟹膏鮮甜,仲加左少少檸檬汁提鮮味。

塩燒鰻魚
野生白鰻唔同一般食法,只係用塩燒就已經夠,個鰻魚皮燒得外脆內軟,鰻魚味濃,完全不用醬汁已經滋味非常。

鮟肝
師傅遞上一個小皿給我,窩心地說送給我們吃原來係鮟肝(鮟鱇魚肝)配青瓜 ,味道均衡,配以青瓜減低少少膩感覺,增添一份清新。

帶子壽司
終於到壽司出場,就係帶子啦,口感爽口鮮美。

喜知次(Kinki)壽司
喜知次平時喺出面較少食到,因為屬於貴價海鮮,上面配左少少鼓油嘅蘿蔔溶,極之肥美。

北海道大助三文魚
大助三文魚可以比美吞拿魚,已經預先用自家醬油漬過,其肉質柔軟,口感柔滑脂香。

銀雪魚壽司
都係預先以醬油漬過,再加上上面嘅柚子胡椒,又係我非常喜歡嘅柚子胡椒,銀雪魚火炙嘅味道再加魚嘅油香!非常美味。

細池魚壽司
細池魚味濃郁,肉質甜美,配上醬油同蔥花,但我還是比軟喜歡深池多一點。

赤身壽司
即係吞拿魚背部, 加上醋飯,真是美味。

喜之次湯
喜之次有“海中紅寶石“的美譽,魚脂滲透於湯裡面,上等雪白色肉質香滑可口。

燒拖羅
拖羅燒得油香四溢,甘香鮮甜,入口即時溶化, 口感美妙。

三文魚籽軍艦
吞拿魚籽以自家製醬油漬過,魚籽粒粒分明,卜卜脆彈,魚香芳香。

玉子及穴子
穴子口感爽甜,配上燒醬油,更添美味,至於玉子都係自家製同出面食到唔同 ,口感似蛋糕,特別鬆軟,一個味濃,一個蛋香,非常配合。

食到呢個位真係都飽飽地!

終於最後一道甜品啦,原來係綠茶奶凍,我最初以為係全個都係綠茶奶凍,原來唔係喎!原來係綠茶汁唻,下面先係奶凍,個奶凍初初入口有一陣椰子香味,跟住就食到好香奶味,好濃郁,好有驚喜,仲有上面金箔點綴,作為今晚完美嘅終結 。
2017-08-08
$1800 (Dinner)
  • 三品前菜
  • 北海道馬糞海膽