2017-07-24
每日熬制20小時嘅牛骨湯牛肉麵前兩日已經想黎試,跟住無啦啦拉左閘,掛左張紙系門口寫住「是日休息一天」,真令人無奈😑 好彩今日去到終於開番,之前系openrice睇過啲相已經知有機會要坐店舖出面,今日去到已經見到好多人,但原來全部人都係等室內嘅位,室外既位就唔使等,由於太肚餓😫室外都照殺,以今日都有啲風嘅天氣都可以接受嘅。萬分期待嘅紅燒牛肉麵終於嚟到我面前!食舊牛肉先,果然係好軟稔吸埋啲湯完全系冇得輸既境界,真心冇誇張,湯底一啲都唔油,有少少藥材味係本身佢自己造出黎,麵條既軟硬度十分適中,一啖入面撈埋湯同埋麵真係好好食媽媽就叫咗個香酥雞扒飯,雞扒炸得好乾身,唔會比成舊炸粉包住,唔油膩而且好大舊肉,十分吸睛,台灣菜來講,能夠炸雞扒炸到咁嘅程度,我食過真係冇乜邊幾間,個人甚至認為雞扒飯比紅燒牛肉麵更加出色珍珠奶茶大大杯都幾正嘅,不過就冇乜甜味,雖然話呢家啲嘢飲冇乜甜味就夠晒天然,不過始終覺得略淡,啲珍珠起晒底都幾煙韌,好好咬。