2017-06-29 347 views
之前見到雜誌及網頁介紹銅鑼灣開咗由熊本天草直送新鮮食材日本餐廳。今日終於可以食到。地點在渣甸街66號一座全新大廈。餐廳開揚。環境舒適。兩個人,叫唔到太多。最後選擇咗以下食物同大家分享。藁草燒鰹魚刺身~厚厚的,肉質柔軟,味道跟吞拿魚有點相似。但本人覺得好味過吞拿魚。配上洋蔥絲及生蒜片再點洋蔥汁更多帶出鰹魚鮮味天草緋扇貝~第一次見扇貝殼有唔同嘅顏色。好奇之下問問職員。原來係天然的。不是染色。扇貝有5蚊咁大隻。肉爽。扇貝肉上加上少少魚子更能帶出扇貝鮮味天草燒真蠔~好大隻呀!売計埋有手掌咁大。唔只個売大,蠔肉都好大,脹卜卜,非常鮮味。蠔売入面有蠔汁比我飲晒豚平卷~係豚肉蛋卷。蛋非常滑,而且還有少少流心。豚肉加上椰菜(我食到係椰菜)。最上面加埋木魚。正。。。明太子山芋鍋仔燒~雖然係幾特別,但唔太喜歡。山芋即是淮山加入明太子及芝士在鐵plan燒成。初暢食落感覺唔錯。但食多幾啖覺得好咸。日本野菜蕃茄片味噌~蕃薯/南瓜/蒜/蕪菁。第一次食燒蒜原來好好味的。蕪菁唔太了解。食落似中國嘅慈姑天草黑毛和牛炒飯~飯炒得夠乾身。和牛肉稔。又有蛋香。最後當然唔少得食雪糕啦!日本紫薯雪糕球一個。正中日本運到,食到濃郁

兩個人,叫唔到太多。最後選擇咗以下食物同大家分享。

天草黑毛和牛炒飯~飯炒得夠乾身。和牛肉稔。又有蛋香。

最後當然唔少得食雪糕啦!日本紫薯雪糕球一個。正中日本運到,食到濃郁紫薯味道。
Type of Meal
Dinner