2023-02-12
今日去北角搵朋友,放工時間見呢間茶餐廳應該係啱啱裝修,所以就入咗去試吓啦。自己本身較鍾意啲光猛嘅餐廳,又上Openrice見到d賣相幾靚,果然真係Okay! 晚餐有餐湯,主菜,白飯一碗連埋嘢飲,價錢都過得去,大概$80-$140左右。兩個人叫咗:不一樣咕嚕肉$108: 咕嚕肉色水都幾靚,同埋有驚喜嘅係佢加入咗紫薯,以為唔會好夾,但係食落去因為汁好惹味,自己都鍾意紫薯,出奇地覺得好有新鮮感。咕嚕肉本身材料都有特別挑選過,冇骨之餘,仲每啖都係肥瘦分明!而且菠蘿應該係想用咗新鮮菠蘿,加分!越式蔥油雞$118: 差唔多有半隻雞,雞煮得啱啱好,啱啱熟所以keep到自己本身嘅嫩滑。雞上面嘅蔥油同平時港式食落差唔多,都係鹹鹹地,惹味嘅! 例湯應該係粟米蘿蔔。飲品叫左凍檸茶同凍華田,都係正常發揮。總結:晚餐份量好大碟,而且唔會吝嗇肉嘅份量。餸菜較濃味,但送飯一流。唔係一般hea嘅茶餐廳,有心之作。
例湯應該係粟米蘿蔔。飲品叫左凍檸茶同凍華田,都係正常發揮。