2023-10-22
彪哥菜館依個名想咗好耐,但一直都未有機會試,今晚終於可以一嘗。由於早到又未齊人,喺宜安街行咗半個鐘,周圍睇吓啲食肆,雖然間間都唔使等位,但都叫做入座率九成,唯獨是彪哥,經過咗門口幾次都係好冷清,得兩抬四個客,同之前啲人話要排隊等位相差好遠,但既然嚟到冇理由唔試。原本諗住三個人叫咗四個餸,但侍應姨姨話應該唔夠食,心諗四個餸都唔夠食?後尾侍應姨姨再誠意推介多兩個餸,佢話應該夠食。當啲餸嚟到,我終於明白,四個餸真係唔夠食,因為啲餸真係好細碟。 首先蒜蓉粉絲蒸大蟶子,平時啲粉絲係放喺蟶子上面同蒜蓉粉絲一齊蒸,咁啲粉絲入味。但今次啲粉絲竟然係鋪喺蝶底,然後蟶子放喺粉絲面,真係第一次見。咁樣蒸啲粉絲當然冇味啦!最奇怪係連聖子都冇蒜蓉味,成碟餸好淡。($55/隻)第二味係侍應姨姨誠意推介嘅清炒花生苗,因為唔知咩叫花生苗,所以都想試吓。點之一見到碟清炒花生苗即刻呆咗,隻碟五至六吋左右大,成碟餸好似人哋食剩咁,仲要完全無味,好符合清炒呢個名。($88)第三碟係青芥牛柳粒,又係搵隻細碟裝住,不過依個餸終於都有味,係好重嘅芥辣味,牛味則欠奉。($138)第四碟又係侍應姨姨誠意推介嘅家鄉煎蓮藕餅,又係無味,仲
第四碟又係侍應姨姨誠意推介嘅家鄉煎蓮藕餅,又係無味,仲要一夾就散,真係有啲失望。
第五碟椒鹽粟米,ok嘅,有七嚿,但完全無椒鹽味,又話送酒必食,一啲都唔香口,試問點樣送酒呢?($68)
最後係鹹菜豬肚粉腸煲,依個算係最正常,只要你唔介意佢冇鹹菜味,但好重胡椒味就OK。
而我叫咗杯正宗生磨杏仁茶,完全冇杏仁味,好似溝咗好多水咁。而甜品係紅綠豆沙,個紅豆沙又係又稀又淡,反而個綠豆沙就好夠味。
三個人千幾蚊落樓但係唔知食咗乜,我終於明白點解間間舖頭都有客,唯獨是彪哥水靜河飛。如果繼續出啲咁嘅質素比客人,我相信真係好難有返頭客。