2016-10-28
松記糖水大家可能聽得多,但「三姐」松記(下稱三姐)又聽過未? 好多人唔知會以為「三姐」係假松記, 但其實「三姐」同松記,其實又係和譚仔三哥同譚仔同一個兄弟不和,自立門戶的故事。 所以小編覺得松記無真假之分,計我話最緊要好食!😏 松記我好耐之前食過一次, 因為一大班朋友在銅鑼灣唱完k後宵夜別無他選, 但試完一次之後就無再返轉頭,因為食物質素真的不行🙈🙊。 而「三姐」大不同是最近和一個住長沙灣的小學同學聚舊時大揭秘的。 當時佢帶我黎食我仲好反感,心諗:「唔係下嘛?專登去深水埗搵你,你帶我去「中伏」!👺」 原來,這時才知道,此店不同彼店。😯 我們來得早,只是晚上7點,所以店裡還沒有太多食客,但據同學說「三姐」晚上是非常熱鬧呢! 這裡的甜品傳統和新式的糖水都有,適合老少咸兒,👴🏻👵🏼👦🏻👧🏻 我們作為係芋圓都會試的芋圓迷,就點了一碗芋圓丸($38)share食,見店裡連近年大熱的紫薯甜品都有,所以就點了紫薯撈河($32)。 芋圓丸($38) 一碗便有芋圓、地瓜丸、芝麻湯丸、明珠、薏米等多種材料,份量十分足料。 芋圓和地瓜丸煙煙韌韌,芝麻湯丸又流心。😙 最特別的是「三姐」
好多人唔知會以為「三姐」係假松記,
所以小編覺得松記無真假之分,計我話最緊要好食!😏
松記我好耐之前食過一次,
因為一大班朋友在銅鑼灣唱完k後宵夜別無他選,
但試完一次之後就無再返轉頭,因為食物質素真的不行🙈🙊。
原來,這時才知道,此店不同彼店。😯
我們作為係芋圓都會試的芋圓迷,就點了一碗芋圓丸($38)share食,見店裡連近年大熱的紫薯 甜品都有,所以就點了紫薯撈河($32)。
芋圓丸($38)
芋圓和地瓜丸煙煙韌韌,芝麻湯丸又流心。😙
雖然價錢也比坊間貴少許,但芋圓材料咁足,貴少許都有道理呀!
紫薯撈河($32)
甜品中的撈河粉,雖然idea不算新穎,但紫薯口味的撈河就第一次見。👀
紫薯軟腍香甜,百分百紫薯原味,甜度適中,又不會太甜膩,
而且河粉仿真度高,激似真河粉。
但比真河粉更粗身,咬落去爽口彈牙又有椰汁香,口感像蒟蒻。😋
與椰汁和紫薯蓉拌勻一起吃,真的很滋味。☺️
和開很多分店的松記糖水相比,「三姐」堅持自家製的糖水質素真的好得多,👍🏻
「三姐」糖水真材實料,性價比高,值得食過返尋味。😙
地址: 三姐松記糖水 (深水埗)
深水埗元州街151號地下
營業時間:星期一至日:14:30-01:30