2024-03-22
尖沙咀真係美食多籮籮,淨係打邊爐都有數多間選擇,今日去咗間酒店內嘅火鍋店,不單只CP值高店員們都好有禮貌好服務😊🫙 醬料 $𝟐𝟖 /𝟏例牌九宮格醬料自行配搭特別一提中間的花椒麻油香麻不辣唔食辣嘅朋友都可感受麻麻的感覺🍲 火焰三椰雞鍋 $𝟑𝟐𝟖以為平平無奇椰子雞湯?你錯啦!店員三部曲✨先將雞件煎香後落酒點火再倒入兩個新鮮椰青水同湯,最後把表面雞油撇走湯底真材實料🤤非常清甜香濃椰味,有新鮮同乾椰子仲有紅蘿蔔雞件不單只味濃仲好嫩滑無乜肥膏🐓點埋花椒麻油味似口水雞👍🏻🥢▸ 秘製蝴蝶腩 $𝟏𝟐𝟖 同朋友爭論咗一陣到底係牛定豬最後我贏😎外型同食落都似牛腩但其實係豬,肉質較結實筋膜滑而帶嚼勁▸ 手打芝心牛丸 (半) $𝟓𝟐牛丸無筋非常彈牙味香濃,中間釀有一小粒芝士(淥後半溶),少少咸唔太濃唔會搶走牛丸鮮香▸ 自家製牛肉小湯包 (半) $𝟔𝟖小籠包嘅外皮包住滿滿軟嫩又滑牛肉,食落唔覺似牛肉好香口味帶微甜(覺得有啲似蜂蜜糖漿味),呢個值得一試🥰▸ 自家製紫菜響鈴 $𝟖𝟖 比起正常響鈴更愛食紫菜響鈴,多了份紫菜微甜,油膩感都無咁重▸ 自家製炸魚皮$𝟔𝟖魚皮都係打邊爐必食之一,有蒜同胡椒粉調製,就咁食得淥一
🫙 醬料 $𝟐𝟖 /𝟏
例牌九宮格醬料自行配搭
特別一提中間的花椒麻油香麻不辣
唔食辣嘅朋友都可感受麻麻的感覺
🍲 火焰三椰雞鍋 $𝟑𝟐𝟖
以為平平無奇椰子雞湯?你錯啦!
湯底真材實料🤤非常清甜香濃椰味,有新鮮同乾椰子仲有紅蘿蔔
雞件不單只味濃仲好嫩滑無乜肥膏🐓點埋花椒麻油味似口水雞👍🏻
🥢
▸ 秘製蝴蝶腩 $𝟏𝟐𝟖
▸ 手打芝心牛丸 (半) $𝟓𝟐
▸ 自家製牛肉小湯包 (半) $𝟔𝟖
▸ 自家製紫菜響鈴 $𝟖𝟖
比起正常響鈴更愛食紫菜響鈴,多了份紫菜微甜,油膩感都無咁重
▸ 自家製炸魚皮$𝟔𝟖
魚皮都係打邊爐必食之一,有蒜同胡椒粉調製,就咁食得淥一淥食亦得
▸ 台灣水蓮 $𝟔𝟖
份量有不少,新鮮爽口又吸哂椰子雞湯精華