2021-09-05
我係太古坊返工都已經5至6年,所以呢區餐廳真係乜都食過晒。 呢間餐廳食物水準一直相當平均。近呢一年更加每星期都會去一次,因為食物水準更加提高左。特別係喇沙(大大隻虎蝦,個湯真係好正,又香又好飲),豬軟骨配咖哩飯(豬軟骨好淋),蝦湯更加不用說,好好味(好飲過同區另一間既蝦湯),飲得出係用蝦黎煮(唔似罐頭野),每碗都即叫即做,所以都要一點時間。(不知是否轉了廚師,每樣食物都進步左) 外賣同堂食賣相很好,顏色豐富,以60幾蚊黎講,真係好抵食,樣樣都大大件。食物方面質素與賣相不像其他餐廳就咁放晒係飯面就算。講真,雖然有時會等得耐,但我寧願等也不想好像近期新開的餐廳,要俾7至80蚊去食一早預備好,放晒係門口,到午飯加熱就算的那種。利申:我要經常出去見客,所以真係見到。 值得一提,呢間餐廳的蔬菜紅酒汁真心係真材實料,因為有次我食到個汁有少少渣係入面,問返店員係咩黎,佢話呢個汁係老闆專登有大量紅菜頭同其他蔬菜打蓉製成,所以呢隻紅色係天然。 點解我會咁講,係因為我經openrice 預訂時見到有評論話紅酒汁加了色素。 講真,唔通餐廳加紅菜頭又轉登寫出黎咩。。以我所知,呢間餐廳都開業20多年,如果真係加
值得一提,呢間餐廳的蔬菜紅酒汁真心係真材實料,因為有次我食到個汁有少少渣係入面,問返店員係咩黎,佢話呢個汁係老闆專登有大量紅菜頭同其他蔬菜打蓉製成,所以呢隻紅色係天然。 點解我會咁講,係因為我經openrice 預訂時見到有評論話紅酒汁加了色素。 講真,唔通餐廳加紅菜頭又轉登寫出黎咩。。以我所知,呢間餐廳都開業20多年,如果真係加色素,一早被人話啦,仲使等你講咩。又點會仲生存到!未搞清楚就話人地真係好慘。
總結返呢間餐廳,60幾蚊有野飲,大大盒,重要係食得出真材實料真係超值。所以我同同事通常一星期大慨約埋7至8人去一次。
推介食物係濃蝦湯烏冬, 喇沙,雞湯飯及手撕大千雞。