2019-06-22 278 views
打邊爐材料最緊要夠新鮮,銅鑼灣有間漁火海鮮刺身火鍋真認真夠正!湯底款式有好多,除咗有比較普通嘅,亦都有老火湯底,最後我哋揀咗店舖極力推薦嘅花膠嚮螺燉豬展湯底,一上檯已經聞到香噴噴,店員先比咗碗畀我哋飲,個湯確實係真材實料,有嚮螺、花膠、蟲草花、豬展、鳳爪、桂圓等,味道又甜,又重膠質,而且絕無味精,滋補養顏,真係好飲到差啲成個湯底飲晒。先來個「混醬」先,有9種醬料任君選擇。漁火至出名係海鮮同刺身,一場嚟到,當然係必點之選, 深海龍躉斑片,新鮮鮮甜, 斑片嫩滑無窮。刺身三文魚由挪威直送,新鮮肥美。打邊爐又點少得唔食牛肉呢,呢個手切頂級Prime牛肉見到個樣都知係靚牛肉啦,雪花紋分佈均勻,油脂比例恰到好處,肉質嫩滑,入口即溶嘅感覺。漁火特色四色丸有高鈣蝦皮蝦丸🦐、墨魚丸、牛丸、豬肉丸🐷、豬肉丸入面仲有鹹蛋黃添,全部人手打,而且粒粒都咁彈牙。除咗打邊爐烚下烚下之外,呢度仲有啲小食,揀咗個脆炸蝦餅,佢係用上新鮮蝦膠而製,爽口又彈牙,表面炸得金黃又香脆,超好食!稻庭手打烏冬,口感細滑。豬大腸清洗得乾乾淨淨,唔會有餲味。打邊爐又點少得飲品呢,我哋點咗壺自家竹蔗茅根,唔會太甜,消暑又清熱,絕對係打邊爐

花膠嚮螺燉豬展湯底

先來個「混醬」先,有9種醬料任君選擇。

挪威三文魚刺身

刺身三文魚由挪威直送,新鮮肥美

手切頂級Prime牛肉 (中)

漁火特色四色丸

鹹蛋豬肉丸

脆炸蝦餅

日本稻庭手打烏冬

稻庭手打烏冬,口感細滑。

豬大腸

豬大腸清洗得乾乾淨淨,唔會有餲味。

自家竹蔗茅根

打邊爐又點少得飲品呢,我哋點咗壺自家竹蔗茅根,唔會太甜,消暑又清熱,絕對係打邊爐唔少得嘅飲品
2019-04-02
花膠嚮螺燉豬展湯底
挪威三文魚刺身
手切頂級Prime牛肉 (中)
漁火特色四色丸
鹹蛋豬肉丸