2015-07-07 705 views
我最鐘意食蛋糕架喇,可謂無cake不歡!喺金鐘PP3返工返咗差不多成年,之前竟然唔覺附近有間好嘢,好在E+發現都唔遲!!ROAR!!!間嘢就喺合和同PP3中間,咁正嘅小店幾乎日日行過都走漏眼,豈有此理 .\_/.近期超級興抹茶甜品(尤其係軟雪糕哦),我都有湊熱鬧周圍去試食過唔少(唯獨係仲未得閒去中村藤吉朝聖),其實都已經食到有少少悶悶地,不過今次發現到呢間小店,見到有綠茶蛋糕,又忍唔住要試啦!紅豆綠茶蛋白卷 Green Tea Red Bean Eggwhite Roll ($40/件)好老實講,呢個紅豆綠茶蛋白卷嘅賣點一定唔係綠茶,對抹茶控來說就可能麻麻。但既然我話得呢間係好嘢,一定有我嘅道理。如果紅豆綠茶蛋白卷嘅賣點唔係綠茶,咁就一定係紅豆啦?對!!就係紅豆!其實呢,紅豆係其一,其二係個蛋糕本身口感。先講紅豆啦:紅豆味好濃郁,好粉好綿,一入口唔使咬已經自動同啲cream完完全全地融合咗,好濃好creamy,直頭有個錯覺係cream本身就已經磨入咗紅豆(以cream嘅顏色來判斷,應該就冇喇),rich到有些許cover咗綠茶味,所以話抹茶控就未必啱,不過如果係鍾意食紅豆蓉但又怕成pa
好老實講,呢個紅豆綠茶蛋白卷嘅賣點一定唔係綠茶,對抹茶控來說就可能麻麻。但既然我話得呢間係好嘢,一定有我嘅道理。如果紅豆綠茶蛋白卷嘅賣點唔係綠茶,咁就一定係紅豆啦?對!!就係紅豆!其實呢,紅豆係其一,其二係個蛋糕本身口感。先講紅豆啦:紅豆味好濃郁,好粉好綿,一入口唔使咬已經自動同啲cream完完全全地融合咗,好濃好creamy,直頭有個錯覺係cream本身就已經磨入咗紅豆(以cream嘅顏色來判斷,應該就冇喇),rich到有些許cover咗綠茶味,所以話抹茶控就未必啱,不過如果係鍾意食紅豆蓉但又怕成pat紅豆蓉咁食果類甜品呢(例如茶粿),呢個就好啱口味喇!
至於蛋糕本身口感呢,我唔係食評家,唔知exactly點講,我會形容係同紅豆、cream好夾,食落成件事係好綿密、好軟滑嘅,唔知同佢本身係用全蛋白做有冇關係。總之,每一啖係口入面都好creamy、好fluffy、好輕飄飄嘅感覺,但又唔會食完好似一陣風咁冇食過咁,係一種夢幻得來又滿足嘅感覺哦~!
(我家姐話個卷蛋好靚仔,好襯佢個手造陶瓷碟,係都要將我件餅轉去佢個碟影相)
呢間小店除咗蛋白卷蛋之外,我見其他款嘅cake件件都鬼咁靚,我已經決定咗每日或隔日就捉埋同事來試一款(試過晒再重新loop!哼哼!),咁每日返工都有好心情啦!Yeah!
2015-07-06
TakeAway
  • 紅豆綠茶蛋白卷 Green Tea Red Bean Eggwhite Roll