2022-01-08
中菜、西餐、日本菜、法國菜食得多, 本身對印度菜幾有興趣但好少有機會試,今晚朋友帶我去品嚐印度菜。 餐廳喺樓上鋪唔太起眼~但食物質素有驚喜!餐廳既佈置都充滿左印度風 裝修以紅色為主調 地方好闊落 座位都多 坐得好舒服🤣雖開業多年, 但地方還是乾淨企理。一order完又見到依個脆卜卜既前菜🤭 食左幾次印度菜已經唔陌生😂 辣青醬同酸甜醬各有風味 我就鐘意前者多啲-炸米餅配薄荷汁-第一次試呢種印度小食,空心嘅圓波波炸米餅非常薄脆,入面塞滿馬鈴薯及洋蔥粒。食嘅時候將薄荷汁倒入波波裡面,可以再加少少搭配嘅薄荷醬及甜辣醬,酸甜微辣非常開胃!🍹-芒果酸奶🥭-去親都淨係識嗌依杯😂 估唔到竟然有拉花 芒果味仲好香甜, 飲落好濃郁 ,十分滋味, 解辣必飲!▫️薑蔥烤餅🌮😋👍🏻:👅👅👅👅/5分仲有每次都唔少得既naan😍 餅底表面乾身, 夾集香蔥食, 更加香口, 好大塊口感外脆內韌 送咖哩就岩晒😆 就咁食都已經好香葱味芝士烤餅 $36芝士烤餅中間夾左一層芝士~口感煙煙韌韌~有少少似食緊麻薯烤餅!口感豐富!烤餅仲係熱辣辣上枱~好出色【Butter Chicken】HK$92牛油雞係經典印度菜式,用咗雞髀肉,
-炸米餅配薄荷汁-
🍹-芒果酸奶🥭-
▫️薑蔥烤餅🌮
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分
芝士烤餅 $36
【Butter Chicken】HK$92
牛油雞係經典印度菜式,用咗雞髀肉,香料醃得幾入味,肉質嫩滑又無骨,特別喜歡佢帶有炭燒香氣!咖喱辣味不重,帶番茄酸甜及牛油香味,增添多重滋味!
椰青 🥥 $42
椰青大大過夠晒新鮮!
總括而言,此餐廳的食物質素高,鄰近上環站,絕對是中上環一帶正宗印度菜之選❗
我地3個人飽到投晒降~ 如果想試印度野好推介依間🙆🏼♀️