2006-07-02
先講湯底, 因為要就「無雞不歡」0既「太后大人」, 結果要左個醉雞窩. 但失望的發現藥材同花雕都唔夠, 成個湯都淡戊戊, 但幸好有鮮甜的雞件挽回分數.到至愛0既肥牛, 果然係正! 要香口0既可以揀牛邊, 脂肪會多d, 入口亦滑d. 如唔想咁肥可以揀牛脊, 脂肪少d, 但牛味亦夠.其他配料, 首推墨魚滑+鮮蝦滑, 彈牙兼鮮味.其他的中規中矩. 但順帶一提的是呢度都幾多海鮮, 睇落都好新鮮, 但基於人數同budget問題, 我們一行三人決定將資源投放於牛肉上.回應主題, 唔知係咪d伙計0係呢度做得太耐, 吸收晒打邊爐0既奧義, 個個都「烚下烚下」, 冇黎醒目.先講加茶, 我地係同人孖台的. 同台既哥哥叫加茶, 伙計甲拎茶壺過來淨係加畀佢, 對於一爐之隔0既我地佢竟然望都唔望, 要勞煩本人叫伙計乙再過黎. 喂! 大佬, 「針」多杯唔駛死掛! 雖則伙計們都好有禮貌, 但咁0既服務態度未夠囉.此外, 我粗略估計我地點0既十樣0野當中, 有4樣要摧, 咁樣唔多掂喎.至於打邊爐指定動作- 「加水」, 佢地就真係加「滾水」, 大佬呀, 唔好咁好唔好? 加d上湯好喎, 搞到原本已經淡0既湯底更加冇味,
其他配料, 首推墨魚滑+鮮蝦滑, 彈牙兼鮮味.
至於打邊爐指定動作- 「加水」, 佢地就真係加「滾水」, 大佬呀, 唔好咁好唔好? 加d上湯好喎, 搞到原本已經淡0既湯底更加冇味, 到尾聲階段簡直係「白烚」. 我諗我下次要自備清雞湯...... (不過d牛肉加返唔少分數(