什麼是香港特色?魚蛋粉/餛飩麵/雞蛋仔?呢D極其量香港地道美食,但由小至大我們學習的香港文化特色是—融和性大,中西合璧;所以說集各家之大成是港菜特色是並沒不妥。而哪裡有好吃的Fusion菜?要說出名的, Bo Innovation , VEA等等都是用本地特色材料用於西方菜式中的,但若我荷包沒夠豐滿,那我們就不能吃嗎?不是!這間灣仔暗巷小館就吃得過話說呢間野位置雖是未叫便利(街尾近合和),但人流卻非常多(好彩6點半早入,7點已要等位)。本來入去可以坐係入面獨霸Corner位,但人客好多,侍應員都禮貌請我地兩條友去左門口半Outdoor Area,大家幫幫忙都Ok ge入去叫左三個Dishes兩個drinks (beer & Rose; 冇影到)。前菜小吃叫了個Toasted Ciabatta 再加個Black Garlic Aioli (黑蒜蛋黃醬),麵色外脆內軟,沾少少醬已經好好吃;個醬酸酸地但唔覺有黑蒜怪味,反而比平時蛋黃醬更惹味!啤酒🍻加炸雞🍗是老套又可行的晚餐方程式吧!叫了呢度的招牌 — KFC鹹檸炸雞,香脆唔greasy,外面乾身,肉質又唔會老Wo但未叫Juicy咁誇張而個港

而個港式鹹檸醬係讚讚讚,比甜酸醬更有層次,清新多一點的酸甜味道,好開胃,令我地唔覺唔覺食哂一盤雞。
避風塘芝士蟹肉蟹籽腸粉 我的是日最愛。有創意又好味!它好似一碟蟹肉意粉,但用了腸粉形態出現。芝士蛋黃醬剛剛包好了淡淡的腸粉,味道不多不少剛剛好的!蟹肉蟹籽帶來鮮味,而上面的小脆蒜帶來了惹味不會辣及搶走芝士醬的味道,呢盤融合了避風塘炒蟹特色 + 芝士意粉 的Fusion美食,其味道及心意確令我最有驚喜

香港不是沒特色,只是等廚師們好好發揮,及我們好好發現!香港美食我還想繼續捉。