2015-03-27
聽朋友講得多韓燒點正點正, 到真真正正去到BBQ 7080,首先入嚟的感覺好舒服, 地方雖然唔算大, 但唔會感覺到迫, 韓國舊式音樂,牆上更掛上韓星海報同手繪畫,再加懷舊裝飾佈置, 用油桶改裝的座椅,掀起椅墊更可以放手袋及衣物, 加上伸縮長煙囪抽油煙設備良好, 這種體貼的感覺, 值得一讚. 聽說在這裡餐廳的員工,都來自韓國, 就是這一點感覺都身處韓國的小店食韓燒一樣.未點菜前,先來前菜, 包括泡菜, 青瓜及凍豆腐、加上自家製麵豉醬、生蒜、韓國辣椒及麻油醬等… 混和著燒肉一起吃,風味非常地道。每枱桌上附上的冰凍小麥茶,十分解渴,,餐廳也有供應兩款酒配以不同款式果汁的cocktail 及韓式啤酒. 言歸正傳, 急不及待報導一下今日所選擇的其中美食🏃🏃豬皮燒起個樣外表好似牛耳, 但其實係一塊豬皮, 開始先燒背面,然後反轉再燒變金黃色就可以食, 食落口感有別平時的豬皮,煙煙軔軔的感覺,加埋黃豆粉混和一起食口感更感特別. 重點推介 👍👍牛排骨 牛排骨很軟,帶骨的肉特別,燒完後,每邊帶輕輕的焦香,味度不錯。不再加調味料已很足夠, 食起黎的感覺最實在, 個種鮮甜感覺再加上少少麻醬, 簡直係食個不停
言歸正傳, 急不及待報導一下今日所選擇的其中美食🏃🏃
豬皮
牛排骨
不再加調味料已很足夠, 食起黎的感覺最實在, 個種鮮甜感覺再加上少少麻醬, 簡直係食個不停, 十分開胃,因為好多唔新鮮係無牛味.
烤特級雪花牛肉
這些雪花真的很吸引呢,帶著雪花,脂肪比例剛好一半一半分佈很平均, 入口便有油脂,有油脂的肉特別軟, 全部沒經過醃製,吃時只須要加上烤肉醬汁,非常滿足。😋😋
烤帶子
帶子加上醬汁,未燒賣相已經相當吸引,一路燒醬汁香味滲透出黎,加上少少檸檬汁感覺好好. 比起平時食刺身感覺不一樣.必食推介 👍👍
豬頸肉
肉質夠厚而且肉汁又特別多, 外脆內軟的感覺相比起平時所食的泰式豬頸肉有所不同.
牛舌
牛脷是我的摰愛, 切得好薄,烤了一會便可以食用, 肉質鬆化爽口加上少少麻醬口感更佳.
烤豬腸
初初入喉唔係好辣, 但個種辣味慢慢滲透入我喉嚨的豬腸, 雖然我唔係食得好辣, 但係又好想食.
整體服務同食物質素都相當新鮮良好!由於時間有限, 不可能一一盡試, 下次去一定要試”烤什錦海鮮”同”韓式烤鰻魚”但建議最好4-6人一起可以嘗試更多美食。