Valerie最出名嘅應該係蝴蝶酥💛但原來仲有曲奇、蛋糕、拿破崙,同埋應節嘅月餅🥮 佢哋嘅月餅有經典款,亦都有新派月餅,而新派月餅除咗流心奶黃月餅,仲有3款茶味月餅——流心抹茶、流心伯爵茶,同埋今年嘅新口味宇治焙茶🤎不過買晒嘅話真係太多,所以今次就只係買咗「流心奶黃月餅」同埋「宇治焙茶月餅」試一試先~ •💬2款月餅嘅皮都係牛油皮,有少少鬆散,但都幾有牛油香;餡料相對上比較結實,好足料👍🏼要挑剔嘅可能係個表面焗得唔夠靚,所以上面嘅字都唔算好出到~•🥢 流心奶黃月餅 $178 (四件裝禮盒早鳥價)呢款月餅上面就印咗”Valerie”同埋幾朵花~流心奶黃餡焗一焗就有流心效果,而且流心嘅份量都幾多同埋幾夠「流」,食落就蛋黃味比較濃郁,奶味就低調啲,流心奶黃加埋奶黃餡,食落幾有層次,個人嚟講都幾鍾意😙•🥢 宇治焙茶月餅 $188 (四件裝禮盒早鳥價)呢款原來係今年嘅新口味,身為 #焙茶控 嘅我,一見到就訂咗返嚟試🤎月餅表面直接印咗Houjicha,翻熱完拎出嚟已經聞到好香🤤 焙茶餡好軟滑,而焙茶嘅獨有烘烤茶香真係非常之濃郁😍 而且唔會太甜,我一個人應該可以一次KO成個🤭 鍾意焙茶嘅朋友真係要試吓

要挑剔嘅可能係個表面焗得唔夠靚,所以上面嘅字都唔算好出到~

🥢 流心奶黃月餅 $178 (四件裝禮盒早鳥價)
呢款月餅上面就印咗”Valerie”同埋幾朵花~

流心奶黃月餅

🥢 宇治焙茶月餅 $188 (四件裝禮盒早鳥價)
月餅表面直接印咗Houjicha,翻熱完拎出嚟已經聞到好香🤤 焙茶餡好軟滑,而焙茶嘅獨有烘烤茶香真係非常之濃郁😍 而且唔會太甜,我一個人應該可以一次KO成個🤭 鍾意焙茶嘅朋友真係要試吓!
TakeAway