今日朋友帶我嚟依間位於喺上環嘅隱世小店,餐廳主打無味精自家製嘅唔同食物,今日試咗佢個二人餐$498 for 2,包咗2小食1主食1鍋物2飯麵2甜品,啱晒我呢啲選擇困難症嘅人✅️🤣招牌涼拌梅子蕃茄🍅使用嘅係蕃茄仔,廚師好細心咁樣剝晒皮。梅子味都幾重,味道偏甜,係幾好嘅開胃菜。蒜香青瓜木耳青瓜爽脆入味,加上蒜蓉醬汁嘅咸香一,口感層次豐富,最中意佢嘅蒜香夠濃郁!蒜香越南直送大蝦🦐夠哂新鮮貨,大蝦肉質果然十分鮮甜,肉嫩juicy,配上蒜蓉蒸煮,完全可以突出原材料嘅原汁原味。香茅檸檬鹽焗烏🐟非常有心思嘅一道菜,香茅味十足,烏頭肉質肥厚肉嫩,食落裡面仲保持肉汁,店員會好細心咁喺你面前開咗層魚皮,處理好哂,方便食用😀特別一提,配上餐廳特調嘅醬汁係畫龍點睛嘅作用,甜酸味更突出魚肉鮮甜👍鮮濃蝦海鮮泡菜湯🦐一飲就知真材實料,湯底係用蝦頭熬煮嘅味道,加左泡菜同韓式辣醬食落酸甜微辣,清爽得嚟帶濃郁嘅海鮮鮮味。配料方面估唔到咁豐富,有唔同嘅海鮮包括鮮魚片、大蝦、墨魚餅,仲有豬頸肉、豬肉片同溏心蛋,而且每樣食材煮嘅時間啱啱好,唔會過老,又保持到原食材口感嘅真實度,各種海鮮嘅鮮味同口感完美融合,大滿足!!!💯蝦籽蝦油

招牌涼拌梅子蕃茄🍅

蒜香青瓜木耳

蒜香越南直送大蝦🦐

香茅檸檬鹽焗烏🐟

鮮濃蝦海鮮泡菜湯🦐

蝦籽蝦油拌麵 (加蟹肉)🦐🦀
蝦籽同蝦油完美偏佈喺麵上,滲透出濃郁咸鮮香氣,配上啖啖嘅蟹肉碎,食落有驚喜,我特別中意佢哋蝦籽嘅份量從來不手軟。

香蔥蒜油拌麵
濃郁嘅香蔥蒜油,非常簡單,但係非常好食😎
2024-08-10
Type of Meal
Dinner
  • 鹽焗烏頭魚
  • 特大海蝦配招牌特濃鮮蝦湯麵(配溏心蛋)