2017-07-15
之前去過元朗既鮨文帶比我前所未有既日本料理體驗,真係令我覺得好值得。所以今次去遠啲既黃埔再續前緣!果然無令我失望,仲更令我印象更深刻更愛依間廚師發辦既日本餐廳。食完一餐甘豐富既晚餐,回到家整理相片仍係感到興奮,所以決定同大家一齊回顧番我此次目不暇給之旅。30張相片好難以表達食物既味道同師傅既用心,所以我就多用文字演繹出嚟啦!當晚訂座係七點,等朋友放工一齊前往享受我地既happy friday晚餐!所以就選左$1750既餐甫進門就感覺到同元朗店不同既地方,就係空間感比較強!走道或者係座位都更寬鬆,用餐既時候更加舒服放鬆呢!安排完座位後已經見到師傅為我地預備緊啲漬物,有紅酒蕎頭、鮮淮山、鹽水漬牛篣、薑片。先嚟一個茶碗蒸作頭炮,金箔黑松露蒸蛋。厚厚既一層黑松露茨汁蓋過滑溜蒸蛋,熱燙燙的打開了今晚既序幕!而令我驚喜係蛋中仲藏左小柱,細細粒既瑤柱,帶出左個鮮味。師傅仲向我地展示待宰既毛蟹,正正係我地今晚既主角之一。繞場一周後,光榮地被師傅拎去蒸為我地壯烈犧牲。跟住就開始食刺身了,其實諗諗下$1750都好豐富,有6款刺身、6貫壽司都不特止,仲有茶碗蒸、湯、海膽杯、手卷同果物添。首先係間八,即係鱆紅
當晚訂座係七點,等朋友放工一齊前往享受我地既happy friday晚餐!所以就選左$1750既餐 甫進門就感覺到同元朗店不同既地方,就係空間感比較強!走道或者係座位都更寬鬆,用餐既時候更加舒服放鬆呢! 安排完座位後已經見到師傅為我地預備緊啲漬物,有紅酒蕎頭、鮮淮山、鹽水漬牛篣、薑片。 先嚟一個茶碗蒸作頭炮,金箔黑松露蒸蛋。
全晚最令我深刻一定係長畸縣高知蒲既生蠔,好誇張,係我食過最大既蠔。
食到甘上下毛蟹就蒸好,熱騰騰出煙既毛蟹映入眼簾。先係食左毛蟹既蟹腳,師傅三兩下手垮就拆好個蟹腳,脹卜卜既蟹肉。
食完刺身就到壽司了,先係炭火網燒深海池魚,一樣係網燒既製法,厚切既魚身清甜帶爽!
活帆立貝 睇住師傅細心處理,令活帆立貝更活靈活現!先拍一下活帆立貝會彈一彈,係夠新鮮先可以有反應呢!
北海道點紋牡丹蝦
O Toro
喉黑
三文魚子 脆卜卜,咸度剛剛好,帶鮮甜!
穴子
湯品後仲有卷物,吞拿魚蓉卷 紫菜好脆,入面魚蓉都好多!佢地調得好香好滑,有少少大蔥粒!
大亮點係赤馬糞海膽杯!師傅疊左好多層既海膽,太令人感動了。光係依個海膽杯都可以值回票價,好食既海膽真係值得付出的!依個量就直逼我地係築地食成萬yen既海膽丼~海膽勁鮮甜,入口即化!
今次真係滿足之夜,好開心食到甘極致既日本食材!仲欣賞到師傅既手勢,近距離同專業既師傅互動就係omakase可貴之處!